Techno

Ubuntu TV do kraja godine

Consumer Electronic Show tradicionalno je mjesto na kome se početkom januara predstavljaju novi uređaji i proizvodi, a iako ovogodišnji zvanično počinje sutra, 10. januara, zanimljivih najava već ima.

Mediji koji izveštavaju iz Las Vegasa ovoga jutra pišu o novom proizvodu Canonicala – Ubuntu TV.

Prikazan na CES-u, Ubuntu TV je derivat distribucije Ubuntu, sa korisničkim interfejsom nalik ns Unity, koji će biti besplatan za proizvođače da ih instaliraju na svoje televizore.

Canonical, kompanija koja stoji iza Ubuntua, kaže da su u pregovorima sa nekim proizvođačima, a da se prvi televizori mogu očekivati do kraja ove godine.

Jean Silber, izvršna direktor Canonicala, kaže da na tržištu ima mesta za novog neutralnog igrača, te da su proizvođači sve obazriviji kada su u pitanju kompanije sa vrlo zatvorenim pristupom, akav je Apple, a sve više i Google, iako je njegov pristup mnogo otvoreniji.

U planu je najprije izlazak na američko i kinesko tržište, prenosi OMGUbuntu, a nije poznato hoće li softver biti dostupan samo proizvođačima, ili će i korisnici moći da ga preuzmu i sami instaliraju.

Inače, ovo je prvi put da je Canonical zvanično prisutan na CES-u.

 

B92/Informer.ba