Techno

Uz pomoć gena pauka i koze dobili svilu!

Novi elektronički čitači i LED zasloni mogli bi uskoro biti napravljeni od svile, tvrde istraživači u Tajvanu. Svila bi dolazila od genetski modificiranih koza koje proizvode – svilu.

Istraživači na sveučilištu Tsing Hua pretvorili su tekuću svilu u materijal koji se može koristiti u tehnologiji proizvodnje zaslona i sniziti cijene zaslona u budućnosti. Sve to zbog činjenice da se svila dobiva od genetski modificiranih koza što ju čini vrlo jeftinom, prenosi Popsci.com.

‘Sadašnja tehnologija proizvodnje zaslona bazira se na korištenju stakla što čini ekrane vrlo tvrdima i nefleksibilnima. No nova tehnologija mogla bi riješiti taj problem i čak i poboljšati performanse’, izjavio je jedan od istraživača na projektu Hwang Jenn-Chang.

Svila koja se dobiva od koza rezultat je ugradnje gena pauka krstaša u gen embrija koze. Rezultat toga je da se iz mlijeka genetski modificiranih koza može izdvojiti paučinasta svila, tačnije nakon izoliranja masnoća, mliječnih proteina i vode iz mlijeka tih koza, ostaje ljepljiva svilenkasta kaša. Dobivena svila je super elastična, lagana poput pera i dva puta tvrđa od kevlara.

Istraživački tim u ovoj fazi sarađuje sa proizvođačima koji su zainteresirani za projekt no, kako napominju, potrebne su još dvije do tri godine usavršavanja i komercijalizacije projekta prije no što se prvi zasloni nađu na tržištu.