Techno

Vaš “ljubimac” više nije siguran: Potpuno probijena zaštita iPhonea

Ruska kompanija ElcomSoft, specijalizirana za računarsku forenziku, objavila je da je razvila alat koji policiji i vladinim agencijama omogućava prilično brz pristup kriptiranom datotečnomsistemu na Appleovom iPhoneu, prenosi Bug online.

Inače je pristup sistemu podataka iPhonea prilično težak zadatak, jer se koristi hardverska enkripcija koja se temelji na standardu AES-256. Takvu zaštitu primjerice koriste iPhone 3GS i 4, iPad i zadnja generacija iPoda Touch, te je njome zaštićena većina podataka na korisnikovom uređaju, uključujući SMS poruke i e-mailove, zapise o pozivima, lozinke, fotografije…

Za probijanje zaštite potrebno 20 minuta i fizički pristup uređaju

Za probijanje zaštite ipak je potreban fizički pristup uređaju, a sam proces traje dvadesetak minuta. Budući da je zaštitu ovog tipa nemoguće probiti “na silu”, za otkrivanje ključa se koristi napad na razini hardvera. To znači da ElcomSoft svojim alatom ne napada same podatke već čip koji ih šifrira. Podaci su šifrirani ključem koji se sastoji od 4 znaka, što znači da postoji oko deset hiljada mogućih kombinacija šifre te ovaj alat stoga koristi sam čip da bi pronašao pravi ključ.

Iz ruske kompanije tvrde da se, ukoliko je dostupna i vezana instalacija iTunesa na računaru, preko ključa podacima može pristupiti momentalno. S obzirom na mogućnosti povrede osobnih podataka koje njihov alat omogućava, tvrtka ElcomSoft je vrlo oprezna u pogledu komercijalnih planova za ovaj produkt. Zasad ga nude samo policiji i sigurnosnim službama, te nekim drugim vladinim organizacijama, prenosi index.

 

Informer.ba