Techno Video

VIDEO/ Google razvija samoupravljajuće vozilo

Suosnivač Googlea Sergey Brin, objavio je da 10 posto kapaciteta ove kompanije radi na inovativnim tehnologijama koje nemaju veze sa webom, a to je samoupravljajuće vozilo.

Automobili bez vozača koji mogu putovati na normalnim putevima, a bili bi upravljani računarom, dizajnirani su da bi se pomoglo ljudima koji imaju probleme sa pokretljivošću.

Ima mnogo ljudi na svijetu koji imaju neku vrstu invaliditeta i ne mogu se kretati naokolo. Također, ima mnogo zagušenih parking mjesta zbog načina života kakav vodimo danas, a da ne pričam da vozači ne koriste racionalno prostor na putevima“, rekao je Brin na Web 2.0 samitu u San Franciscu.

Ovo vozilo koristi 3D tehnologiju kako bi imalo totalni uvid u okruženje i prostor u kojem se nalazi. Kompjuter koji je smješten u gepeku poredi informacije sa podacima na mapama i kao rezultat automobil raspoznaje sve puteve i semafore, ali također reaguje na pješake i druge automobile, po bilo kakvim vremenskim uslovima.

Google je testirao vozilo i radi na više od hiljadu kilometara, ali njihov cilj je da radi na više od milion kilometara. Brin je dodao da je ovo vozilo tek u fazi istraživanja i da nije na prodaju još neko vrijeme.

 

Informer.ba