Techno

Video: Kinezi vojnike obučavaju u video igri

Kineska Narodna oslobodilačka vojska (PLA) razvila je first person shooter igru Glorious Mission koja bi trebala pomoći u obuci vojnika te ih pripremiti za stvarnu borbu. Pri njenom razvoju kineska je vojska analizirala 35 već postojećih vojnih igara i organizirala više od 30 simpozija na kojima se razgovaralo o dizajnu Glorious Missiona, a u testiranju ove igre sudjelovali su brojni vojnici i časnici PLA.

Kako bi igra bila što realnija, u njoj je dostupna sva oprema i oružje koje koristi i PLA te pruža odlične uslove za testiranje novih borbenih i taktičkih metoda te vojnicima pomaže u razvijanju njihovih vještina. Dostupna su tri moda igranja – trening, solo i timski scenarij (u isto vrijeme mogu sudjelovati do 32 gamera/vojnika), a zanimljivo je da, baš kao i u pravoj vojsci, igrači prvo moraju proći temeljni trening tj. obuku kako bi mogli sudjelovati u virtualnim borbenim akcijama.

 

Osim za obuku, ova bi igra mogla postati odličan alat za regrutiranje novih vojnika u kinesku Narodnu oslobodilačku vojsku jer je nedavno najavljeno da će postati dostupna svima za skidanje s interneta te očekuju veliki odaziv gamera. Tako bi buduće generacije kineskih vojnika prvo prolazile virtualnu vojnu obuku – u kojoj će, među inim, imati priliku ratovati i protiv Amerikanaca, a nakon toga i stvarnu obuku. Ovo nije prvi put vojska neke države radi vojnu video igru kako bi povećala svoju popularnost i zainteresirala gamere za pristupanje vojsci – još 2002. američka je vojska predstavila je America`s Army, koja, kao i Glorious Mission, nudi stvarno oružje i realne vojne scenarije te je besplatna za download.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba