Techno Udarno

VIDEO/ Na YouTubeu osvanule upute za rušenje Facebooka pomoću programa Low Orbit Ion Cannon (LOIC)

Rat za internet se nastavlja. Tek što su se tenzije oko SOPA-e i PIPA-e malo smirile zbog najave Kongresa da će odgoditi glasanje o njima, gašenje stranice Megaupload rezultiralo je odmazdom u vidu napada na stranice FBI-a, Warner Brothersa, CBS-a i nekih vladinih stranica. Pretpostavlja se kako iza njih stoji hakerska grupacija Anonymous, ali to je nemoguće definitivno potvrditi, piše Index

Isto tako, nemoguće je potvrditi i vjerodostojnost novog videa koji je jučer objavljen na YouTubeu, a koji opet poziva na dobro poznatu misiju – rušenje Facebooka. Podsjetimo, i prije dva mjeseca se šuškalo kako su Anonymousi dogovorili napad na najveću društvenu mrežu, da bi se na kraju ispostavilo kako je to bio projekt jednog odmetnutog člana i da Anonymousi nisu imali veze s tim.

Objavljene upute za sudjelovanje u napadu

Međutim, ono što najnoviji poziv za napad na Facebook u startu čini relevantnim jest činjenica da su uz njega postavljena i uputstva za preuzimanje hakerskih alata uz pomoć kojih svako može sudjelovati u rušenju Facebooka. Konkretno, riječ je o programu Low Orbit Ion Cannon (LOIC) kojeg Anonymousi koriste u svojim DDoS napadima.

“Iako Facebook ima najmanje 60.000 servera, ipak ga je moguće srušiti. Želite li postati dijelom najvećeg internetskog protesta ikad? Online rat između Anonymousa, ljudi i vlade SAD-a je počeo”, tvrdi korisnik AnonymousVoice777 koji je postavio video i koji tvrdi da je dio grupe Anonymous.

Napadačima sigurnost zagarantovana?

U opisu videa detaljno se objašnjava postupak za sudjelovanje u masovnom napadu, uz napomenu kako se sudionicima garantuje sigurnost jer niko ne može otkriti tako veliku skupinu ljudi. Napad je najavljen za 28. januara, pa nam preostaje vidjeti hoće li nešto od toga na kraju biti ili je riječ o još jednoj prenapuhanoj varci.

Anonymousi negiraju ikakvu povezanost s prijetnjama Facebooku

U prilog ove druge opcije ide i činjenica da us Anonymousi preko svog službenog Twitter profila odmah negirali tvrdnje iz videa i naglasili da nemaju namjeru napadati Facebook.

U slučaju da se ipak skupi dovoljan broj “wannabe” hakera, neovisno o apstinenciji Anonymousa, spreman će biti i Facebook. Njegovi stručnjaci za zaštitu napomenuli su kako se zbog svoje veličine stalno susreću sa sličnim prijetnjama i da se znaju braniti od njih. Svojim korisnicima su zagarantovali zaštitu ličnih podataka. Neka igre počnu, piše Index.

Informer.ba