Techno Video

VIDEO/ Trideset godina Commodorea 64

Commodore 64, jedan od najpopularnijih personalnih računara svih vremena, predstavljen je na sajmu Consumer Electronics Show početkom 1982. godine.

No, na američkom tržištu pojavio se kasnije, u augustu iste godine, a u Evropi tek krajem jeseni. Koštao je tadašnjih 595 američkih dolara.

Naslednik Commodoreovih modela VIC-20 i PET, C64 bio je 8-bitni računar sa 64 kilobajta RAM-a (po čemu je i dobio ime) i procesorom 6510.

Commodore International nije razvio poseban operativni sistem, već je koristio verziju programskog jezika BASIC. Ali zato je niz drugih kompanija za njega razvilo alternativne operativne sisteme.

Zbog niske cene (u poređenju s Appleom II) i dobrih performansi, postao je najprodavaniji modelom PC računara. Tri je godine – od 1983. do 1986. – dominirao tržištem s udijelom između 30 i 40 posto te prodanih dva miliona primjeraka godišnje. Ukupno ih je prodato između 12,5 i 17 miliona.

U poređenju s brojkama koje postiže, na primer, Apple s iPadom, taj se rezultat možda ne čini impresivnim. No osamdesetih godina prošlog vijeka računari nisu bila tako sveprisutni kao danas. Uz to, prodajnim rezultatima potukao je poštovanja vrednu konkurenciju, poput Atarija, Applea i niza klonova IBM PC-a.

Dio njegovog uspjeha pripisuje se činjenici da se mogao nabaviti u običnim prodavnicama, umjesto samo u onim specijalizovanim za elektronsku opremu.

Pomoglo je i to što je postojalo oko deset hiljada komercijalnih programa za pisanje razvojnih programa, kancelarijsko poslovanje i igranje, napisanih za “komodorac“. Te je programe, uz pomoć odgovarajućih emulatora, moguće koristiti i danas.

Programi su učitavani pomoću kaseta, uz karakteristično krčanje koje je generaciji koja je odrasla uz Commodore postalo sinonimom za rad i zabavu uz računar.

Često mu se pripisuje pokretanje demo scene, računarske subkulture čiji su pripadnici – programeri, muzičari, umijetnici – s njime eksperimentisali na različite načine. U te se svrhe koristio sve do ranih 90-ih, a i danas još ima entuzijasta koji se rado igraju na njemu, piše B92.

 

Informer.ba