Techno

Za pet godina računar kojim ćemo upravljati mislima

Kompanije “Apple”, “Google” i “Microsoft” već rade na spravicama kojima se upravlja glasom ili pokretima tijela ispred kamere, ali IBM smatra da će ova tehnička dostignuća biti kratkog daha i predviđa u svom godišnjem izvještaju da će se već za pet godina na tržištu pojaviti kompjuteri koje ćemo kontrolisati umom.

“Čitanje misli je decenijama bila tema autora naučno-fantastičnih romana i filmova, ali izgleda da će se njihove želje uskoro ostvariti”, izjavio je predstavnik IBM.

Cilj ove kompanije je da razvije smartphone i računare sa tehnologijom koja će omogućavati da samo pomislite kako želite nekoga da pozovete, pa da se to i desi.

IBM takođe prognozira da 2016. više neće biti pasworda za ulazak u kompjuter. Umjesto da pamite i unosite komplikovane nizove brojeva, biometrijski čitači će vas prepoznavati po jedinstvenim podacima o vama. Kompanija “Maicrosoft”je već najavila da će novi “Windows 8” ponuditi korisnicima mogućnost “grafičkog” zaključavanja kompjutera. Umjesto da pamtite šifru, biće dovoljno da označite fotografiju svoje majke ili najboljeg prijatelja.

 

Blic/Informer.ba