Techno

Zaradite novac preko Facebooka!

Zuckerbergova kompanija pozvala je hakere i sigurnosne istraživače da im prijave sve probleme koje pronađu u Facebooku i tako zarade 500 dolara.

Facebook će sigurnosnim istraživačima i hakerima plaćati 500 dolara za pronalaženje problema i sigurnosnih propusta u ovoj društvenoj mreži, a ako se pokaže da je riječ o većem ili opasnijem propustu, svota novca bit će veća.

U ovoj su se kompaniji do sada korisnicima koji su pronalazili propuste zahvaljivali objavljujući njihova imena na posebnoj stranici – neke su ljude s tog popisa čak i zaposlili u Facebooku, a sada su najavili da će promijeniti praksu pa će umjesto “pisane pohvale”‘ dobiti novac.

Ovakav način nagrađivanja za pronalazak sigurnosnih propusta prakticiraju i druge kompanije poput Googlea (koji plaća između 500 i 3,133.70 dolara za pronađeni propust) i Mozille, a svi koji namjeravaju sudjelovati u ovom programu prvo se moraju prijaviti na Facebookov White hak portal i tamo prijaviti propuste.

Kako bi sudjelovali u ovom programu, hakeri bi trebali ispuniti nekoliko uslova – ta osoba mora prva prijaviti problem, potrebno je ekipi iz Facebooka dati ‘razumno vrijeme‘ za odgovor na prijavljeni propust prije nego se ta informacija objavi javno, prijavljeni bug mora ugroziti privatnost korisnika najveće društvene mreže na svijetu te korisnici koji prijavljuju probleme ne smiju živjeti u zemljama koje su trenutno pod sankcijama SAD-a (poput Sjeverne Koreje, Kube i Libije).

Kako pišu na Computerworldu, velik broj hakera, kada pronađu neki sigurnosni propust, odmah ga objave na internetu kako bi stekli svojih ‘5 minuta slave‘, a kada taj propust postane dostupan svima, drugi hakeri imaju dovoljno vremena za njegovo iskorištavanje prije nego što se pronađe zakrpa.

Prijavljivanjem propusta direktno Facebooku, hakeri će dobiti priliku zaraditi nešto novca, a ova će kompanija dobiti saznanje o problemu na svojoj mreži kojeg će riješiti prije nego se informacije o tom propustu pojave u javnosti. U Facebooku kažu da im je vrlo važno održavanje dobrih veza s hakerskom zajednicom te da im se sedmično javi između 30 i 50 hakera i sigurnosnih istraživača koji ih upozoravaju na propuste u njihovoj mreži.

Ovaj se programi isplatio i Googleu koji je putem programa plaćanja sigurnosnih istraživača saznao za velik broj problema, većinom u njihovim manje poznatim proizvodima te su do sada isplatili više od 300 hiljada dolara.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba