Techno

Zašto računari najčešće govore ženskim glasom?

Zašto računari najčešće imaju ženske glasove? Zbog čega su muškim glasom uvijek govore računalni “negativci” poput slavnog HAL 9000 iz “Odiseje u svemiru” ili računalnog programa iz Ratnih igara, dok računari kojima je zadaća pomoći i ugoditi čovjeku redovno imaju ženske glasove?

Čak je i Siri, novi virtualni pomoćnik korisnika iPhonea, žena. Ili barem tako zvuči, ali već i to je dovoljno nekim korisnicima koji su je počeli zasipati pitanjima poput “Što imaš na sebi?”, o čemu su ponosno pisali na raznim blogovima i forumima. Siri samo zbunjeno odgovara: “Zašto me svi to pitaju?”

Je li razlog biološke prirode? Kako za CNN otkriva profesor na Stanfordu Clifford Nass, puno je jednostavnije pronaći ženski glas koji svi vole nego muški. Opće je poznato kako ljudski mozak više voli ženske glasove, objašnjava Nass. Istraživanja pokazuju kako se mozak na taj način počinje razvijati već u maternici, te kako fetus reagira na glas svoje majke, dok na glas oca i drugih ženskih osoba nema reakcije.

Drugi bi razlog mogao ležati u historiji. Posao telefonskih operatera uobičajeno je bio rezervisan za žene, pa su se korisnici jednostavno naviknuli na njihove glasove. Osim toga, prema nekim izvorima, ženski su se glasovi počeli koristiti u navigacijskim sistemima jer su se ženski glasovi u kokpitu aviona isticali među muškim glasovima pilota.

To se nije promijenilo sve do danas, pa navigacijski sistemi gotovo uvijek govore ženskim glasom. Zanimljivu i pomalo bizarnu iznimku morao je napraviti njemački BMW, i to nakon negativnih reakcija srditih vozača koji nisu mogli podnijeti da im upustva daje žena!

Večernji.hr/Informer.ba