Trening

Voda u treningu

Život se nemože zamisliti bez vode. Ona sačinjava 70% od ukupne čovjekove tjelesne težine. Voda ulazi u sastav naših ćelija, tkiva, krvi, limfe. Ona je nephodna za normalno odvijanje fizioloških procesa, rastvaranja organskih i neorganskih materija.

Tokom vježbanja neophodno je nadoknađivanje tekućine izgubljene znojem, jer čak i mala dehidracija od 2% od tjelesne težine može značajno uitcati na sportistu.

Gubitak svakih 0,5 kg težine kao posljedica vježbanja znaći gubitak oko 500ml tekućine te zahtijeva konzumaciju iste količine u svrhu očuvanja hidracije.

Prema tome unos tekućine za vrijeme vježbanja trebao bi pratiti tempo gubitka tekućine kroz znojenje.

Prije treninga – uvijek započinjati trening pri punoj hidraciji pijući često i pomalo u periodu pred trening ili natjecanje.

Tokom treninga – poceti piti tekučinu odmah po početku treninga ili takmičenja

Za treninge koji traju duže od 45  minuta napitak sa ugljikom hidratima moze biti od koristi pri odžavanju nivoa energije te kao i nadoknada za izgubljenu tekućinu.

Nakon treninga – odmah započeti konzumiranje dovoljne količine tekućine da bi se nadoknadio gubitak tjelesne težine nastao tokom treninga.

Ciljani napitci za nadoknadu tekućine će nadoknaditi tekućinu i soli izgubljene znojenjem, i brže obaviti rehidraciju bez problema za organizam.

Zamjenski se moze u pice koje se koristi u toku treninga i u hranu koja se uzima nakon tjelesne aktivnosti dodati malo kuhinjske soli kako bi se poduprla i pospješila dehidracija.

Izotonični napitci imaju dvostruku ulogu. Prvo da ugase žeđ,a drugo da očuvaju bilans tjelesne težine bez poteškoća za organizam.

Kako se za vrijeme napora organizam dosta znoji,gube se i vitamini kao i minerali.

Zato je potrebno što brže izgubljeno nadoknaditi. Izotonični napitci uglavnom sadrže: natrij, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, te vitamine B1, B2, B5 i vitamin C.

Izotoničan napitak kozumira se obavezno u toku samog napora.Kozumiraju se u svrhu brzog oporavka ili preventive, da bi popunili glikozidne zalihe koje se prazne treningom ili povečanim naporom.

Energetski napitci nude fiziološke odabrane ugljiko hidrate kao što su grožđani i voćni šečer kao i vitamine i mineralne soli koji su portrebni za njihovo pretvaranje u energiju.

Gotovo je uvijek riječ o 95% ugljeno hidratnom napitku obogaćeno vitaminima E, B1, B2, B6, B12 i C, te mineralimam kao što su natrij, željezo i magnezij.

 

BHtrening/Informer.ba