Izdvojeno Svijet Vijesti

˝Pristupanje Hrvatske EU logično, ispravno i nužno˝

Zaželjevši dobrodošlicu Svetome Ocu u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso, hrvatski je predsjednik kazao kako Papin dolazak pada u sretnom trenutku kada Hrvatska slavi dvadesetu godišnjicu uspostave savremene demokratske države. “Obljetnica je to koja se poklapa sa zaključenjem naših pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Benedikt XVI. podsjetio je na više od trinaest stoljeća snažnih i posebnih veza s Hrvatskom. “Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi vašega naroda prema Evanđelju i prema Crkvi. Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život, kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece”, kazao je Papa i zahvalio na dobrodošlici.

Predsjednik Josipović naglasio je kako je Sveta Stolica imala ključnu povijesnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske prije 20 godina. “Snagu političkog i moralnog autoriteta Svete Stolice i Katoličke crkve slijedile su mnoge države, agresija na Hrvatsku je zaustavljena, i naš je državni opstanak bio osiguran”, rekao je.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i papa Benedikt XVI. naglasili su danas, na početku dvodnevnog pastoralnog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj, pripadnost hrvatske države zajednici europskih naroda, a poglavar Katoličke crkve istakao je da hrvatski narod Europi daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima.

 

Papa Benedikt XVI. popodne je u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru primio predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor i s njom izmijenio simbolične darove. Tokom susreta Sveti Otac hrvatskoj je premijerki poklonio triptih medalja svog Pontifikata izrađenih u zlatu, srebru i bronci.

Premijerka Kosor darivala je Papu replikom evangelistara iz 11. stoljeća i raspelom pod nazivom “Početak/Principium” koje je rad akademskog kipara Damira Mataušića. Jadranka Kosor je Papi predstavila sina Lovru i svoje najbliže suradnike iz Banskih dvora, potpredsjednike Vlade Gordana Jandrokovića i Petra Čobankovića te ministre Tomislava Ivića, Jasena Mesića i Branka Bačića.

Papa Benedikt XVI. danas je u avionu na putu iz Rima u Zagreb izjavio da je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji “logično, ispravno i nužno”. Hrvatska kulturalno odavno pripada Srednjoj Europi i duboko je europski narod, rekao je Papa novinarima, prenosi Ika.

 

Po Papinim riječima Hrvatska će se primanjem u Europsku uniju naći na mjestu kojem je historijski i kulturalno oduvijek pripadala. Istodobno je izrazio da razumije svojevrsnu sumnju koja postoji u Hrvatskoj prema pristupanju EU. Razumljivo je da se u ovim prilikama jedna mala zemlja pribojava “centralističkog birokratizma” i “racionalističke kulture”, rekao je. Poručio je da je pristupanje Uniji međusobni proces davanja i primanja, te Hrvatska svojom bogatom kulturnom i vjerskom baštinom može obogatiti Europu.

 

Fena/Informer.ba