Politika Udarno Vijesti

“Komšić jeftino potrošio kredibilitet”

Željko Komšić je „zbog partijskih deal-ova i obećanja funkcije predsjednika SDP-a izdao principe o kojima je često govorio”, tvrde analitičari u BiH. Jer, “nije obrazložio ni razloge podnošenja a ni povlačenja ostavke”.

Željko Komšić je zadržao funkcije u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH kojoj je, kako ističe, potrebna unutrašnja reforma. Prihvatio je krivicu za određene propuste u stranci i najavio „borbu do kraja”. „Slučaj Suljagić, Lipovača i na kraju moj slučaj govore o potrebi unutrašnje reforme SDP-a. Ići ću do kraja i idem dotle da ću biti kandidat za predsjednika SDP-a BiH na sljedećem kongresu stranke”, rekao je Komšić.

Zlatko Lagumdžija je objavio da se na narednom kongresu neće kandidirati za predsjednika SDP-a i pojasnio Komšićeve motive za podnošenje ostavke. „Razgovarajući o ostavci Željka Komšića mi smo, u stvari, razgovarali o stanju u zemlji, svjesni činjenice da su motivi i uzroci ovakvog jednog čina bili u svijesti o tome da se zemlja nalazi u jednom teškom ekonomskom i socijalnom stanju”, rekao je lider SDP-a.

Propuštena prilika za demokratizaciju SDP-a BiH

„Ovo je politički igrokaz SDP-a”, tvrdi analitičar Ibrahim Prohić ističući da Komšić nije obrazložio stvarne razloge ostavke, te da se strategija SDP-a u ovom slučaju temeljila na dvije premise. „Prva je pomjeriti fokus, odnosno razloge ostavke, sa SDP-a na stanje u društvu, a druga zadovoljiti Komšićeve apetite, njegov ego i političke ambicije. Mislim da je Komšić vrlo jeftino potrošio kredibilitet koji je do sada posjedovao, a SDP propustio priliku za unutrašnjom demokratizacijom”, kaže Prohić.

Komšićeva ostavka iz „principijelnih razloga”

Novinar Senad Pećanin kaže da Komšić nije imao snage da otvoreno progovori o stanju u SDP-u. „Radi se o stranci jednog lica, govorim o predsjedniku Lagumdžiji, stranci skovanoj po obrascu bespogovorne poslušnosti i lojalnosti velikom vođi. Problem bi bio manji da stanje u SDP-u nema pogubne posljedice po državu i društvo”, kaže Pećanin.

„Kako stranka čiji su lideri ogrezli u kriminalu, korupciji, nepotizmu, reketaškom ucjenjivanju privrednika, imenovanjima na funkcije u skladu sa porodičnim i interesnim kriterijima može reformirati državu i društvo? Mislim da je Željko Komšić propustio veliku priliku da otvoreno progovori o motivima ostavke. Zbog partijskih deal-ova i obećanja funkcije predsjednika stranke izdao principe o kojima je često govorio”, ističe Pećanin.

 

DW/Informer.ba