Izdvojeno Politika Vijesti

„Službenici nemaju opravdanje za štrajk“

Nakon razgovora predstavnika Sindikata službenika u FBiH i Vlade FBiH, biće poznato da li će biti generalnog štrajka. Vlada želi smanjiti plate zaposlenima u administraciji. Analitičari su za radikalnije mjere.

Oko 4.200 službenika i namještenika u Federaciji BiH stupit će u generalni štrajk ukoliko Vlada FBiH ne odustane od odluke o smanjenju plata za 4,5 posto. Predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije BiH Vjekoslav Tomas tvrdi da su zaposlenima u administraciji već „prepolovljene dnevnice i topli obrok”.

Odluka o smanjenju plata jedna je od mjera kojom federalna Vlada namjerava stabilizirati budžet. Međutim, ekonomski analitičar Eldar Dizdarević smatra da je to moguće samo „smanjenjem prekobrojne administracije.” „Federalna Vlada ne može pokriti deficit u budžetu izdavanjem obveznica, kako je to najavila, već samo radikalnim zahvatima u smanjenju troškova administracije”, kaže Dizdarević.

Plate u administraciji vezati za plate u privredi

Dizdarević ne osporava službenicima pravo da štrajkuju, ali ne vidi opravdanje za štrajk. „U ovakvoj BiH, sa ovakvom privredom, tragikomično je što štrajkuju zaposleni u administraciji čiji je prosjek plata za četrdeset posto veći od plata zaposlenih u privredi. Ako vlada zaista želi riješiti ovaj problem, plate u administraciji mora vezati za prosjek plata u privredi”, kaže Dizdarević.

Sociolog i politički analitičar Slavo Kukić podsjeća da probleme sa budžetima imaju svi nivoi vlasti u BiH. Izlaz iz postojeće situacije Kukić vidi u „preustroju BiH koji će uvažavati racionalna evropska rješenja i omogućiti preusmjeravanje većeg dijela budžetskih sredstava u razvojne programe”. „Kantoni u FBiH su gutači novca. Nema rješenja dok se ne iznađu racionalniji modeli organizacije i FBiH i BiH”, kaže Kukić.

Mogući novi udari na standard građana

Analitičari upozoravaju da se vlast neće zamjeriti svojoj izbornoj bazi, odnosno preglomaznoj administraciji, zbog čega ne isključuju nove udare na standard građana. Potpredsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić smatra da će zbog budžetskih deficita na svim nivoima u BiH vlasti „morati početi razmišljati o povećanju stope PDV-a”. „I ne znam zašto bi BiH imala stopu od 17 posto PDV-a ako zemlje Evropske unije u prosjeku nimaju 19,5 posto PDV”, kaže Lasić.

Sedmodnevni štrajk upozorenja službenika i namještenika u FBiH počeo je u ponedjeljak (16.1.). Sindikalni predstavnici tvrde kako su svjesni teške ekonomske situacije u državi, ali da ne mogu zapostaviti sopstvena prava. Vladi savjetuju „da štedi na naknadama brojnim savjetnicima, enormnim putnim troškovima i održavanju automobila i naknadama za članove raznih komisija.”

DW/ Autor: Samir Huseinović/Informer.ba