BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

155 kontrolisanih nezadovoljinih RVI-ja iz BPK ide na novu reviziju. Helez otvorio Pandorinu kutiju

Pritisnut (opravdanim?) zahtjevima ratnih vojnih invalida iz Bosanskopodrinjskog kantona, napose onih koji su aktuelnom revizijom ostali bez naknade za invalidnost ili im je ona umanjena, Zukan Helez, ministar za pitanje boraca FBiH, pristao je da 155 stradalnika rata i heroja odbrane Goražda pošalje na novu reviziju. I time otvorio Pandorinu kutiju.

Naime, predsjednici saveza RVI-ja ostalih kantona, barem su tako objasnili, povest će se za kolegama iz Goražda, tražiti novu reviziju za “svoje” RVI-je ukoliko misle da su nepravilno cijenjeni na Institutu za medicinsko vještačenje FBiH.

I prije nego je ministar Helez odlučio poslati ovih 155 RVI-ja iz Goražda na novu reviziju, pet RVI-ja iz ovog jedinog slobodnog grada na Drini već je bilo na ponovnoj reviziji. Ustanovljeno je, dva od pet pogrešno su procijenjena!? U njihovoj pratnji je tada bio i ministar za pitanja boraca BPK-a. Evo kako se ministar osjećao!

“Ministar mi je ispričao da mu je, prvi put nakon rata, došlo da zaplače? Vidio je da se tih pet RVI-ja, inače hrabrih boraca u ratu, treslo k’o brezov list! Kao da izlaze pred streljački vod, a ne ljekare! Zbog čega ih je bilo strah, ne znam!”, objasnit će onomad Ale Hošić, predsjednik SRVIBiH u razgovoru za Oslobođenje.

Helem, u BPK-u Goražde ima, reći će Safet Sijerčić, predsjednik SRVI-ja BPK-a, 676 ratnih vojnih invalida. Pola ih je bilo na reviziji i 155 RVI-ja je ili izvedeno iz prava ili im je smanjen procent invalidnosti. Garantuje Sijerčić da je onih pet RVI-ja što je već bilo na rereviziji sto posto ispravno, da su ratni vojni invalidi. No, podsjeća i kako je ministar Helez rekao da će, ako se dokaže da je i jedan od onih pet krivo procijenjen, poništiti sva rješenja Instituta.

 

Oslobođenje/Informer.ba