BiH Ekonomija Izdvojeno Vijesti

16 godina od poslijeratnog otvorenja Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Sarajevski aerodrom uskoro bilježi 16 godina od poslijeratnog otvaranja za civilni zračni promet.

Nakon ratnih zbivanja i potpunog uništenja aerodromskih kapaciteta, Sarajevski aerodrom je 16. augusta 1996. godine ponovo otvoren.

Svečanost otvaranja predstavljala je ostvarenje najvećeg sna svih zaposlenih. Činu ponovnog otvaranja aerodroma prisustovali su predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i američki državni sekretar Warren Christopher“, podsjetila je u izjavi za Agenciju Fena glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Edita Sulejmanović.

Odmah po otvaranju Aerodroma, Croatia Airlines uspostavila je vezu između Sarajeva i Zagreba, a turska kompanija Top Air između Sarajeva i Istanbula. Do kraja te godine, Aerodrom Sarajevo ostvario je promet od 26.000 putnika i bio je u Bosni i Hecegovini jedini aerodrom u funkciji civilnog zrakoplovstva.

Od te godine, istakla je Sulejmanović, definitivno kreće i ekspanzija planirane rekonstrukcije i brzog razvoja Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Sanirane su sve manevarske površine, tehnički objekti aerodroma i objekt kontrole letenja sa kontrolnim tornjem.

Generalna rekonstrukcija aerodromske terminalne zgrade sa kompletno novom tehnologijom i opremom vrhunskog kvaliteta uspješno je završena početkom 2001. godine. Svečanim otvorenjem, marta 2001., Aerodrom kompletira sve sadržaje u pogledu potreba i komfora putnika, čime i zvanično počinje novo razdoblje kvalitetnog rada i vrhunskih rezultata.

Danas, sa prometom od 600.000 putnika godišnje, možemo slobodno reći da je stara legenda o ptici feniks u našem slučaju postala stvarnost, jer smo prošli put od ratnog pepela do tehnološkog operativnog maksimuma, kojem u zrakoplovstvu svi težimo“, kazala je Sulejmanović za Fenu

Fena/Informer.ba