Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

29. oktobra Vanredni Kongres SDP-a BiH

Danas je u Sarajevu održana 14. sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Glavni odbor je u sklopu rasprave o implementaciji izbornih rezultata zauzeo stav da je potrebno što prije formirati vlast u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu i zadužio kantonalne odbore da finaliziraju pregovore i implementiraju izborne rezultate.

Glavni odbor je u potpunosti podržao dosadašnje aktivnosti i stavove iznesene od strane Predsjednika SDP-a, Zlatka Lagumdžije, tokom pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH.

Naglašeno je da je, u odnosu na sve političke partije, SDP u dosadašnjem procesu pregovora pokazao najveću spremnost na kompromis, te da je vrijeme da se drugi lideri, prije svega dva HDZ-a, pomjere sa političkih pozicija koje se nisu promijenile posljednjih godinu dana.

Vlast treba biti formirana u skladu sa rezultatima izbora i preciznim slovom Ustava i Zakona uz prioritetno usaglašavanje programskih načela.

Zbog ozbiljnog političkog trenutka i evidentno najveće političke krize u zemlji nakon Dejtona, Glavni odbor je jednoglasno donio Odluku o sazivanju Drugog Vanrednog Kongresa Socijaldemokratske partije BiH koji će se održati 29. oktobra 2011. godine u Sarajevu u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Na Kongresu će biti prisutno 560 delegata iz 106 općina iz cijele Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz SDP-a BiH.

 

Informer.ba