Region Vijesti

29 žena ubijeno u Srbiji u 2011.

To je rekla državna sekretarica ministarstva Snežana Lakićević predstavljajući rezultate projekta Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Prošle godine u Srbiji su ubijene 32 žene, a čak 54 odsto žena je bilo izloženo nekom vidu nasilja u porodici, navela je Lakićević rezultate istraživanjaporodičnog nasilja nad ženama, sprovedenog 2010. godine.

Ona je, otvarajući Nacionalnu konferenciju u okviru projekta borbe protiv nasilja nad ženama, istakla da je nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje kontinuirano u porastu, a da je broj odraslih osoba, žrtava nasilja od 2005. do 2009. godine povećan je za 11 puta.

U užoj Srbiji psihičko zlostavljanje je najrasprostranjeniji vid nasilja, slijede fizičko, ekonomsko i seks nasilje, navela je Lakićević, a čak trećina žena izložena je kombinaciji različitog nasilja.

Za 38 odsto žena Srbije porodica je mjesto patnje i nesigurnosti, a odnos sa bližnjima predstavlja izvor ugroženosti zdravlja i samopouzdanja, ukazala je Lakićević.

Prema njenim riječima nasilje nad ženama u porodici zajedničko je svim evropskim zemljama, gdje svaka 4. žena u Evropi jednom u životu doživi fizičko nasilje, a više od 10 odsto doživi seksualno nasilje.

Problem Srbije je, kako je istakla Lakićević, što nema bazu podataka žrtava nasilja.

Ona je dodala da je država Srbija, ipak ostvarila napredak donošenjem zakonske osnove i antidiskriminacione legislative za borbu sa nasiljem u porodici.
U centralnoj Srbiji zabilježen je porast najčešće brutalnih ubistava žena od strane partnera ili bivših partnera, u 90 odsto slučajeva fizičkog nasilja nad ženama počinioci su muškarci.

U 74,8 odsto slučajeva zlostavljanja žena počinilac je sadašnji ili bivši partner.

Direktor Uprave za rodnu ravnopravnost Natalija Mićunović je istakla da je nasilje nad ženama društveno zlo, svojstveno svim narodima i da cijela planeta živi u patrijarhatu i poplavi nasilja.

Stalno se iznenađujem koliki su otpori rodnoj ravnopravnosti, ali ne treba se iznenađujemo, već da prepoznamo i sa optimizmom volje nastavimo da se borimo i razvijamo solidarnost, kako bi smanjili pojavu nasilja“, rekla je Mićunović.

 

B92/informer.ba