BiH Vijesti

3.Maj, dan slobode medija

U svijetu se danas obilježava 3. maj, Međunarodni dan slobode medija. Prema istraživanju, građani u BiH najviše povjerenja imaju u medije, potom u nevladine organizacije, zatim u međunarodne institucije, pa vjerske organizacije, dok najmanje vjeruju političarima, političkim strankama i institucijama vlasti.

Ovo je na današnjoj pres-konferenciji, koja je organizirana  povodom Međunarodnog dana slobode medija, kazao direktor Mediacentra Boro Kontić, naglašavajući da je po mišljenjima ljudi koji rade u medijima medijska situacija u BiH sve lošija i to su rezultati istraživanja Mediacentra i američke organizacije Irex o indeksu održivosti medija.

To istraživanje, također, pokazalo je  da su profesionalni standardi unutar bh. medija manji nego proteklih godina.

Kontić je naveo i podatak da se BiH, prema istraživanju američke nevladine organizacije Freedom House, nalazi na 96. mjestu među 196 zemalja i spada u grupu zemalja s djelomično slobodnim medijima.

Poređenja radi, Slovenija je na 46. mjestu, Srbija na 72. mjestu, Crna Gora na 80., Hrvatska na 85., a Makedonija i BiH dijele 96. mjesto.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, govorila je danas o istraživanju koje su zajednički proveli Udruženje BH novinari i Mediacentar iz Sarajeva, uz podršku Fondacije Fridrih Heber s istraživačkom kućom Prism Research o tome šta građani BiH misle o medijskim slobodama u BiH i mogu li oni identificirati najveće kršitelje ljudskih prava i medijskih sloboda.

U istraživanju je učestvovalo 500 ispitanika iz oba entiteta, svih nacija i oba spola, a rezultati su mnogo bolji nego 2010. godine.

Više ne govorimo o alarmantnim pokazateljima kada su građani u BiH mislili da novinare treba ponekad tući, ove godine oba entiteta misle da novinare treba štititi te da su nedopustivi bilo kakvi pritisci i napadi na novinare“, ističe Rudić.

Veliki broj građana, 66 posto od ispitanih, misli da su politički pritisci najveća prijetnja slobodi izražavanja u BiH i da su političari ti koji najviše krše novinarska prava i medijske slobode. Također, građani misle da novinari dobro pokrivaju aktuelne teme u BiH, ali da bi trebali mnogo više govoriti o korupciji, kriminalu i socijalnim temama, nego o politici i estradi, jer smatraju da tih tema ima previše i one ne koriste građanima.

Rudić je govorila i o Liniji za pomoć novinarima, kazavši da je  od 3. maja 2010. do 3. maja 2011. godine zabilježeno 50 slučajeva kršenja prava novinara.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu Ljiljana Zurovac potcrtala je  da je ovo vijeće zabilježilo povećan broj žalbi ‘običnih’ građana koji su iziritirani naslovnim stranama, fotografijama itd. Žalbe dakle ne dolaze samo od političara i javnih ličnosti kao što je to ranije bio slučaj.

Tri puta prošle godine desilo se da je za jedan dan pristiglo više od 20 žalbi iz cijele BiH od građana – čitatelja. To pokazuje da se građanska svijest razvija i građani sa sve većom kritikom primaju informaciju koja im se servira“, navodi Zurovac.

 

fena/informer.ba