BiH Izdvojeno Vijesti

30. august-Dan nestalih

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća da je na preporuku radne skupine UN-a za nestale osobe, a na inicijativu južnoameričke nevladine organizacije Fedefam, 30. august odabran kao dan koji se u čitavom svijetu obilježava kao dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama tisuća nestalih čije su sudbine i mjesto stradanja nepoznati.

Jedna od brojnih posljedica strahovitih stradanja i razaranja s početka zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća s kojim su se suočili i građani i vlast BiH jeste nestanak više od 30.000 bh. građana.

– Nažalost, i dan danas, iako je od završetka tog teškog razdoblja u povjesti naše države prošlo više od 17 godina, još uvijek se između 8.500 do 9.000 osoba vode kao nestale, a njihove obitelji nastavljaju da žive u neizvjesnosti, bolu i nadi da de dobiti vijesti o sudbini svojih nestalih srodnika – saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovo Ministarstvo je, u okviru svoje nadležnosti, u proteklom vremenskom periodu provelo niz aktivnosti u stvaranju preduvjeta za brže rješavanje pitanja nestalih osoba.

Ratifikacijom Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka, vlasti BiH su poslale jasnu poruku da se neće posustati u procesu rješavanja sudbine tisuća nestalih osoba u BiH.

U toku su i aktivnosti koje za cilj imaju priznavanje nadležnosti Komiteta za prisilne nestanke od BiH čime će biti otvorena mogućnost da Komitet prima i razmatra podneske od ili uime pojedinaca pod svojom nadležnošću, koji tvrde da su žrtve kršenja odredbi ove konvencije načinjenih od BiH kao i da zaprima i razmatra podneske u kojima država članica tvrdi da neka druga država članica ne ispunjava svoje obaveze prema ovoj Konvenciji.

– Obilježavanje međunarodnog dana nestalih je prilika da se i pored postignutog napretka u rješavanju sudbine nestalih osoba u BiH još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti da je ovo jedno od najznačajnih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava naša država – navedeno je u saopćenju.

 

Fena/Informer.ba