Svijet Udarno Vijesti

63 svjetska čelnika u Parizu o novoj Libiji: Ukidaju se sankcije i odmrzava 15 milijardi dolara

NoviI prijelazni čelnici Libije obećali su svjetskim liderima da će u Libiji izgraditi društvo puno tolerancije i poštovanja prema vladavini zakona, javljaju strani mediji.

Čelnik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustava Abdel Džalil obećao je da će se tokom sljedećih 18 mjeseci u zemlji održati izbori te da će se sastaviti novi ustav.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je jučer najavio da bi Francuska mogla napasti Iran, istaknuo je potrebu za “pomirenjem i oproštenjem“. On je predvodio sastanak na kojemu je rekao i da će se zračni napadi nastaviti dok god Moamer Gadafi predstavlja prijetnju.

Odmrzavanje 15 milijardi dolara

Također je istaknuo da se sve 63 zemlje koje sudjeluju na summitu zalažu da se libijskom narodu vrati zamrznuta imovina.

“Predstavnici Libije zatražili su od nas, 63 prisutne zemlje, odmrzavanje sredstava i mi smo odmah idući od izaslastva do izaslanstva uspjeli dogovoriti odmrzavanje 15 milijardi dolara”, rekao je.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy objavio je da je Europska unija ukinula sankcije i blokadu imovine 28 libijskih ekonomskih entiteta, među kojima su banke, naftne kompanije i luke. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je za 20. septembar najavio “skup o Libiji na visokoj razini”, u vrijeme zasjedanja Opće skupštine UN-a koja će početi 13. septembra u New Yorku.

Podsjećamo, Gadafi još nije uhvaćen, a jučer je na jednoj libijskoj televiziji objavljena njegova audioporuka u kojoj ponavlja da se nikada neće predati. Na 42. godišnjicu dolaska na vlast Gadafi je rekao: “Nećemo se predati. Nismo žene i nastavit ćemo se boriti”, prenosi Index.hr

 

 

Informer.ba