Svijet Udarno Vijesti

67. godišnjica od napada na Nagasaki

Japan je obilježio 67. godišnjicu nuklearnog napada na Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata, a njegovi zvaničnici su obećali da će učiniti sve kako bi stvorili društvo manje zavisno od nuklearne energije.

Oko 6.000 ljudi okupilo se u parku mira, u blizini mjesta gdje je američka vojska 9. avgusta 1945. godine bacila atomsku bombu na ovaj grad, a među okupljenima su bili studenti i gradonačelnici gradova pogođeni prošlogodišnjom nuklearnom katastrofom u Fukušimi.

Održana je i komemoracija za 74.000 žrtava u eksploziji atomske bombe, umrlih što odmah po njenom ispuštanju, što u mjesecima i godinama koje su uslijedile, prenijele su agencije.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue zatražio je na komemorativnoj svečanosti od vlasti u Tokiju da sačine konkretan plan o stvaranju društva koje će biti manje zavisno od nuklearne energije.

Čak i tokom rata postoje potezi koji se nikako ne mogu prihvatiti“, rekao je Taue i zatražio od japanske vlade da usvoji novu energetsku politiku koja će stvoriti društvo oslobođeno straha od radijacije.

On je obećao pomoć za stanovništvo koje i dalje osjeća posljedice nuklearne katastrofe koja je zadesila elektranu Fukušima poslije snažnog cunamija u martu prošle godine.

U roku od tri dana 1945. godine, američka vojska je bacila dvije atomske bombe na Japan – prvo na Hirošimu, koja je usmrtila 140.000 ljudi, a potom i na Nagasaki, što je primoralo Japan na kapitulaciju.

Komemoraciji u Hirošimi ove godine prisustvovao je i unuk Harija Trumana, američkog predsjednika koji je naredio bacanje atomske bombe na taj grad.

Informer.ba