Intervju Vijesti

Abdulharis Šeta: SDA postala satelit SDP-a

Stranka demokratske akcije (SDA) postala je satelit Socijaldemokratske stranke (SDP), koja joj samo daje kvalifikovanu većinu u vlasti, izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz Abdulharis Šeta, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Za nas u Sarajevu, to je neprihvatljivo – kaže Šeta, koji je prije nekoliko dana izazvao veliku pažnju kada je pismeno zatražio razgovore s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, u čemu je dobio podršku i proširenog Izvršnog odbora SDA u Sarajevu.

Šeta u otvorenom razgovoru upozorava da pojedinci u ovoj stranci telefonskim pozivima rješavaju imenovanja, zaobilazeći organe stranke, te da se cijela situacija odražava na djelovanje vlasti u Kantonu Sarajevo i na poziciju ove stranke u okviru platforme.

Dnevni avaz: Je li Tihić reagirao na Vaš zahtjev i javno izražavanje nezadovoljstva, imate li povratne informacije?

Abdulharis Šeta: Ja nisam imao kontakt s predsjednikom Tihićem. Čujem da je van zemlje. Očekujem razgovore s njim i s Bakirom Izetbegovićem, shodno podršci i zaključku Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo od prije nekoliko dana. Znam da je za sutra (danas, op. a.) zakazan jedan sastanak na koji su pozvani članovi Glavnog odbora iz Sarajeva, članovi Predsjedništva SDA iz Sarajeva, kantonalni zastupnici, ministri i rukovodstvo KO.

Nemam se namjeru odazvati, jer dobar dio tog tzv. foruma su ljudi koji su generirali paralelizme i zbog njih smo tražili razgovor s Tihićem i Izetbegovićem. Cijenim da je dobar dio članova Predsjedništva i Glavnog odbora dezavuiran. Poziv je uputio Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika.

Dnevni avaz: Šta je u srži problema, šta znači to vaninstitucionalno djelovanje pojedinaca, zbog čega ste nezadovoljni?

Abdulharis Šeta: Nekoliko stvari kulminiralo je posljednjih dana. Prije svega, pojedinci iz vrha stranke pristali su da budu sateliti našem partneru SDP-u u Vladi KS kada su u pitanju kadrovska rješenja koja se skoro svaki sat dešavaju. Naša Kadrovska komisija, koja ima 19 članova, zasjeda, donese prijedloge i rješenja koja idu na Vladu, ali tamo dolazi do izmjena na telefonske pozive iz Centrale, samozvanih pojedinaca.

Dnevni avaz: Zapravo, Vama smeta što SDP evidentno vodi glavnu riječ među strankama platforme?

Abdulharis Šeta: Možemo djelovati samo na partnerskim odnosima i respektu, zajedno nositi i odgovornost i ovlasti, a nikako raditi na užurbanim sječama na neprincipijelan način. Mi ih u tome nećemo podržavati, ali su oni našli saveznike u neformalnoj grupi pojedinaca iz Centrale i iz Kantonalnog odbora.

Dnevni avaz: Na koga konkretno mislite?

Abdulharis Šeta: Tu su ključni igrači Amir Zukić, Nedžad Ajnadžić, Nedžad Koldžo, a pomažu im Asim Sarajlić i Alija Budnjo, svi moje stranačke kolege. Imam osnova da sumnjam da dobar dio ovih kadrovskih rješenja u Tihćevo ime je bez njegovog znanja.

Dnevni avaz: Ovo što se dešava mnogi vide kao Vaš lični sukob s Tihićem. Je li o tome riječ?

Abdulharis Šeta: Ne, nisam ja s njim ni u kakvom sukobu. Mi dugo sarađujemo, obojica smo na pozicijama od 2001. godine. Naravno, kao legalisti, imamo respekt jedan prema drugome u dijelu politike u kojem se razumijemo. Naravno, postoje i polja politike u kojima se ne razumijemo.

Dnevni avaz: U čemu se ne slažete?

Abdulharis Šeta: Prije svega, pozicija SDA u partnerstvu sa SDP-om. Dakle, ne mislim da je ovo partnerstvo. Čujem da su nezadovoljne kolege i u Tuzli, u Zenici, u Krajini, u Mostaru i u Travniku.

Nisam se bavio detaljno Federacijom, ali nije lijepo da u pet kantona gdje su Bošnjaci većina sve premijere ima SDP. Zaslužili smo najmanje dva.

Dnevni avaz: Jeste li u kontaktu s Bakirom Izetbegovićem? Zašto se on ne uključi i ne zaštiti ljude koji su ga podržavali?

Abdulharis Šeta: Imao sam nekoliko kontakata s njim. Državničke obaveze ne dozvoljavaju mu da mnogo bude uključen u ovo. On je izrazio zabrinutost i obećao dati podršku da se ovo što prije riješi.

Dnevni avaz: Ali, Tihić kroz njemu bliske medije najavljuje Vašu smjenu i uvođenje povjereništva u Kantonalnu organizaciju?

Abdulharis Šeta: Dugo sam u politici i nisam opterećen funkcijom. Ponosan sam na sarajevsku organizaciju koju predvodim, i na naše rezultate, koji su osigurali da SDA od 2002. ima u kontinuitetu pola Vlade, da imamo šest od devet načelnika u Sarajevu i podršku sedam od devet općinskih organizacija i šest od sedam zastupnika u Kantonalnoj skupštini. Nisu mi dali podršku jedino Zukić i Koldžo, u čijim smo općinama imali najveći pad glasova.

Dnevni avaz: Kako će se sve odraziti na kantonalnu vlast u Sarajevu?

Abdulharis Šeta: Zbog odgovornosti prema građanima mi podržavamo Vladu i partnerstvo sa SDP-om kao izbornim pobjednikom, ali na principima obostranog uvažavanja. S obzirom na to da je SDP ima devet, a mi sedam zastupnika u Skupštini KS, zatražili smo od njih da se očituju o kvalifikovanoj i pouzdanoj većini, kako bismo nastavili raditi. Kada nam SDP javi da ima pouzdanu većinu, jer je danas, čini mi se, nema, krenut ćemo u rebalans budžeta i zatražiti rekonstrukciju Vlade. Neki se ministri, očito, nisu snašli i tražit ćemo kadrovska osvježenja i kod nas i kod partnera, zaključio je Šeta u intervjuu za Dnevni avaz.

 

Dnevni avaz/Informer.ba