Region Udarno Vijesti

Adem Zilkić: Iz procesa pomirenja isključiti Mustafu Cerića

Poglavar Islamske zajednice Srbije /IZS/, sa sjedištem u Beogradu, Adem Zilkić traži da se iz procesa pomirenja muslimana isključi poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.

Podržavamo inicijativu da se islamske zajednice u Srbiji ujedine i slažemo se sa idejom da tim procesom rukovodi turski reis Mehmed Gormaz, ali insistiramo da se iz razgovora potpuno isključi bosanski reis Mustafa Cerić, jer on nije neutralan i naklonjen je Muameru Zukorliću sandžačkom muftiji”, rekao je Zilkić.

Zilkić je naveo da još nije dobio na uvid sporazum o ujedinjenju dvije islamske zajednice u Srbiji, koji su napravili Ankara i Sarajevo.

Razgovori o pomirenju ne mogu se bazirati na dokumentu o kom se govori u javnosti, a koji je napravljen bez našeg znanja i čiji je glavni kreator Mustafa Cerić. On očigledno želi da uništi Islamsku zajednicu Srbije i zato se Zukorlić oseća kao pobednik“, rekao je Zilkić za “Večernje novosti” .

Međutim, dodaje on, ukoliko hoće da se formira jedinstvena islamska zajednica, onda se mora sjesti za pregovarački sto i zajednički napisati plan na osnovu kog će doći do ujedinjenja.

On navodi da je spreman na kompromis i zato insistira da se IZS što prije uključi u pregovore o pomirenju.

Ako nas budu pozvali na razgovore bićemo maksimalno kooperativni, ali ne želimo da ukidamo IZS, već da dođe do spajanja postojećih zajednica”, navodi Zilkić, uz sumnju da će uopšte biti pozvan na pregovore.

Turska je nedavno inicirala ujedinjenje dvije suprotstavljene islamske zajednice u Srbiji, od kojih Zilkićeva Islamska zajednica Srbije, za svoj duhovni centar smatra Beograd, a Zukorlićeva Islamska zajednica u Srbiji smatra Sarajevo.

 

Srna/Informer.ba