Intervju Vijesti

Adil Osmanović: Koalicija sa SDP-om je puno značajnija od Šete

Šta se zaista dešavalo na sjednici Predsjedništva SDA, održanoj u četvrtak? O analizi izbornih rezultata i uvođenju povjereništva u kantonalnim odborima u Sarajevu, Banjoj Luci, Gornjem Podrinju i Istočnoj Hercegovini za Oslobođenje govori potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović.

Oslobođenje: Javnost je, s razlogom, najviše zainteresovana za KO Sarajevo i imenovanje na čelo njegovog povjereništva Asima Sarajlića. Kako ocjenjujete sjednicu i njene zaključke?

Adil Osmanović: Sjednica Predsjedništva SDA bila je zaista konstruktivna. Imala je dosta dobrih, kvalitetnih diskusija, i to u pravcu utvrđivanja puta trasiranog na posljednjem kongresu SDA i postizbornim koalicijama, te davanja pune podrške tome da SDA u punom kapacitetu vrši vlast na kantonalnom, federalnom, a sutra, akobogda, i na državnom nivou.

Raspravljalo se oko izbornih rezultata, oko određenog postavljanja znaka pitanja u odnosima između SDA i SDP-a, i to je raščišćeno, oko nekih postkongresnih pitanja… Stavili smo tačku na to.

Oslobođenje: Nije li prošlo predugo vremena od izbora da se tek sad prave analize?

Adil Osmanović: Zato što smo donijeli zaključak, mislim na Predsjedništvu SDA, nećemo odmah praviti detaljnu analizu izbornih rezultata da to ne bi opteretilo implementaciju izbornih rezultata u pojedinim kantonima i na nivou države.

Oslobođenje: U kojem smislu?

Adil Osmanović: Da ne bismo naše pregovarače oslabili tamo gdje su podbačeni izborni rezultati, gdje su nezadovoljavajući… Ali sada je već došlo vrijeme i za to da se vidi gdje su određeni propusti napravljeni i da to popravimo.

Oslobođenje: Očito je Predsjedništvo stranke najviše pažnje posvetilo KO Sarajevo. Vjerujete li da donijete mjere neće biti izvor raskola u stranci, odnosno da će biti stabilizirajuće?

Adil Osmanović: Držim da su ovi zaključci zaista dobri. Postupljeno je u skladu sa statutom stranke. Naše su procjene da je uvođenje povjereništva bilo neminovno, ne samo zbog slabijih izbornih rezultata u toj organizaciji nego i zbog narušenih unutrašnjih odnosa. Mislim na stanje unutar KO, ali i na poremećenu komunikaciju na relaciji KO – Centrala.

Jednostavno smo morali povući te poteze kako bismo prilikom novog izbornog ciklusa dobili nova rukovodstva u nekim opštinskim i na nivou ove i drugih kantonalnih organizacija gdje su uvedena povjereništva.

Oslobođenje: Ali, gospodin Šeta je imao i pisanu podršku sedam od devet predsjednika općinskih organizacija?

Adil Osmanović: To govori o ozbiljnoj podjeli unutar kantonalne organizacije, kao i ovom što sam prije rekao, o narušenim međuljudskim odnosima. Ako hoćete – o nejedinstvu.

Oslobođenje: Gospodin Izetbegović je rekao da je baza uz njega, a već se pojavljuju tvrdnje da je Šeta pao zbog stavova koji se nisu dopadali vrhu stranke?

Adil Osmanović: Sada će, naravno, oni koji su se našli pod sankcijama Predsjedništva stranke pokušavati tražiti argumentaciju. 2001. godine je Abdulharis Šeta došao također na čelo povjereništva u KO.Dovedena je nova grupa ljudi, koja je krenula uzlaznom linijom u SDA, ali došlo je do zamora u relacijama i zato je bilo potrebno uvođenje povjereništva.

Oslobođenje: Gospodin Kebo je rekao za Oslobođenje da je osnovna zamjerka članova Predsjedništva SDA gospodinu Šeti bio njegov odnos prema koaliciji SDA – SDP?

Adil Osmanović: Prije svega, KO Sarajevo nije ostvario izborni rezultat koji se od njega očekivao. Drugo, predsjednik KO se počeo baviti okvirima koji su izvan njegove nadležnosti, gdje prevashodno mislim na dovođenje u pitanje koalicije SDA i SDP-a. Diskusije I odluke o tome su provedene I donijete na Predsjedništvu Stranke, i na KO je sada da ih provodi, a ne samo da diskutira.

Zašto i to ne reći: u posljednje vrijeme određene izjave predsjednika KO Sarajevo su prijetile koaliciji SDA sa SDP-om, što nije nikome u interesu.

Oslobođenje: Koalicija je, dakle, puno značajnija od Šete?

Adil Osmanović: To je jedna od zamjerki kada je u pitanju Abdulharis Šeta, ali ima i drugih. Ne može se s rukovodstvom stranke komunicirati putem medija. To treba raditi unutar stranke. Dalje: kadrovska kantonalna komisija se nije uključila u implementaciju izbornih rezultata pa je Izborna komisija SDA morala završiti posao kada je bilo u pitanju predlaganje ministara. Postoji jedna latentna opstrukcija Centrale SDA koja se više nije mogla tolerirati.

Oslobođenje: Dan kasnije, imali nekih reakcija?

Adil Osmanović: Ja sam u Ministarstvu (mr. Osmanović je federalni ministar izbjeglih i raseljenih, op. a), imam sastanke i zaista ne znam. Ali niko nije osporio argumente koje sam nabrojao, pa ne očekujem ni neke reakcije. Naravno, svako ima pravo postupati u skladu sa Statutom SDA.

Oslobođenje: Za Predsjedništvo stranke koalicija sa SDP-om je ne upitna?

Adil Osmanović: Tačno, zaključio je Osmanović kratkim odgovorom u intervjuu za Oslobođenje.

 

Oslobođenje/Informer.ba