Izdvojeno Region Vijesti

Advent u Zagrebu: Na sajmu i Sulejman, i Gotovina, i anđeli

Neki su hrvatski mediji, pomalo zlonamjerno, prenijeli da ovogodišnji Adventski sajam u centru Zagreba izgleda poput vašara. Tradicionalni sajam, koji svake godine u ovo vrijeme bude postavljen u glavnom gradu Hrvatske, izmamio je na ulice brojne Zagrepčane. Katolici širom Hrvatske danas slave praznik Svetog Nikole, te mnogi hrvatski građani tradicionalno kupuju šibe i igračke kao darove za svoju djecu.

To je nije pošteno prema nama koji zarađujemo svoj kruh prodajom božićnih suvenira. Tako je u cijeloj Europi pred Božić, prodaje se sve i svašta. Kaj bi rekli kada se na proslave svetaca, ispred crkava, na štandovima, prodaju plastični kalašnjikovi  i ostale imitacije oružja.  Pa, kaj je, nek si pogledaju kak’ izgleda Beč za Božić, sve svetli. Ako hoće u Europu, mora svetlit“, rekao je jedan od prodavača u centru Zagreba u razgovoru s novinarom agencije Anadolija.

„ Pustite nas na miru da zaradimo svoj kruh, kriza je, moram nahraniti djecu, a vi pišete svašta. Pa šta ako se prodaje i Sulejman Veličanstveni  i njegov lik na suvenirima. Nije ovaj sajam organizirala crkva.  Nikome ne smeta kada se prodaju suveniri sa likovima iz filmova i glazbe koji i izgledom sliče na vragove. Suljo je super lik kad ga usporediš s njima“, kaže ovaj prodavač.

Večina prodavača kaže da je ove godine prodaja loša i da ne znaju kako se izvući, a da budu u nekom financijskom plusu. Bio je problem i s licitacijom za štandove za koje je ove godine Grad Zagreb odredio visoku cijenu.

Jedan od prodavača garantira da su šalice s likom Sulejmana Veličanstvenog i Ante Gotovine autohtoni hrvatski proizvod. Naime, bilo je i optužbi da se prodaje roba koja nije porijeklom iz Hrvatske.

Kaj je, i vi bi pisali o tome kak’ prodajemo kinesku robu, a ne hrvatsku, i da dobro zarađujemo. Odite si u trgovine i videli bute kaj se tam’ prodaje.  Sve strana roba.  Je, malo je čudno kaj je prodaja suvenira s likom generala Ante Gotovine podbacila i da se Sulejman Veličanstveni bolje prodaje, al’ tak’ je to. I Ezel se prošle godine dobro prodaval’.  Al, rekel bum vam, nemre se ni Sulejman bolje prodavat od kipića anđela. Oni vam uvek idu najbolje. S njima znaš na čem’ si. Ak’ Sulejman nadmaši anđele, to bu bila frka.“
-Sveti Nikola i Turska-

Povodom današnjega blagdana Svetog Nikole, agencija Anadolija je napravila malu anketu s prolaznicima u centru Zagreba. Na pitanje da li znaju da je sv. Nikola rođen na području današnje Turske, neki su iznenađeno odgovarali da to nije moguće.

Kaj, i on. Nemrem verovat’. Vi mene zezezate. To je previše“, kaže jedan prolaznik.

Drugi su duhovito i vedro odgovarali da znaju  za taj podatak, ali da to u vrijeme njegova rođenja nije bila Turska, pa se ne računa da je svetac-zaštitnik pekara, djece, pomoraca, djevojaka, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika po nacionalnosti Turčin.

AA/Informer.ba