BiH Vijesti

Advokat Bulić: Ušanović i Kureš teško podnose presudu

Vijeće Apelacionog odjela Suda BiH prije nekoliko dana donijelo je drugostepenu presudu kojom se bivši funkcioneri Nogometnog saveza BiH Munib Ušanović i Miodrag Kureš osuđuju na jedinstvenu kaznu od po četiri godine zatvora.

Žalba na prvostepenu presudu kojom su Ušanović i Kureš osuđeni na po pet godina zatvora je djelimično uvažena, pa je prvostepena odluka od 23. novembra 2009. godine preinačena u pogledu pravne ocjene djela i odluke o kazni.

Naime, radnje iz pobijane presude za koje su optuženi proglašeni krivim, pravno se kvalificiraju kao produženo krivično djelo porezne utaje, za koje im je Sud BiH utvrdio kazne zatvora u trajanju od po četiri godine.

Kako se saznaje, Žarko Bulić, Ušanovićev i Kurešov advokat, ove sedmice će Ustavnom sudu BiH podnijeti apelaciju, kako na drugostepenu tako i na prvostepenu presudu. Govoreći o ovome slučaju i argumentima za apelaciju, Bulić je jučer kazao da postoji obilje bitnih povreda krivične procedure, piše Dnevni avaz.

Nisu cijenjeni dokazi odbrane, neki uopće, a neki su uvažavani površno ili djelomično. Posebno, nije cijenjen nalaz vještaka kojeg je odbrana predložila u toku prvostepenog postupka. Zatim, uskraćeno je jedno od temeljenih načela društva – pravo okrivljenih na odbranu, kazao je Bulić govoreći o razlozima za apelaciju.

Komentirajući četverogodišnje zatvorske kazne, Bulić kaže da presuda ima mnoštvo nedostataka, posebno u dijelu gdje su optuženi proglašeni krivim jer su, navodno, prisvojili određenu svotu novca.

Dodaje da Ušanović i Kureš presudu podnose veoma teško. Prema njegovim riječima, oni se trenutno nalaze u Sarajevu, a sudska presuda će biti izvršena kada dobiju nalog za izdržavanje kazne.

Kaže da apelacija koju će podnijeti ove sedmice ne odgađa izvršenje presude, ali i to se može desiti ukoliko Ustavni sud, po prijedlogu, donese privremenu mjeru.

 

Informer.ba