BiH Izdvojeno Vijesti

Advokatski tim žena Srebrenice: Predmeti srebreničkih žrtava su dio bosanskog naslijeđa

Tim advokata koji zastupa majke Srebrenice i žene Srebrenice održao je jučer u Potočarima sastanak sa „Ženama Srebrenice“, a danas u Sarajevu i s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH.
“Imali smo dva važna sastanka u vezi sa zastupanjem majki Srebrenice i žena Srebrenice u vezi sa predmetom uništenih artefakata u proteklih desetak godina od određenih osoba u Haaškom tribunalu“, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu član advokatskog tima, advokat iz Tuzle Damir Alić.

Prema njegovim riječima, jučer su imali sastanak u Potočarima, danas u MVPBiH, a sutra će imati sastanaka s Amorom Mašovićem iz Instituta za traženje nestalih osoba BiH.

U advokatskom timu su i britanski advokati Hugh Mercer i Jessica Wells koji su odlučili da pomognu Srebreničankama bez ikakve nadoknade.

Mercer je kazao da su bili šokirani, kao advokati, da čuju da su uništavani predmeti u Haagu.

“Poenta je da se ustanovi princip da svi artefakti koji su odnešeni u Haag, da su ustvari pozajmljeni Haagu i da oni moraju da se vrate u BiH. Ti predmeti su ili lično vlasništvo, vlasništvo majki Srebrenice, žena Srebrenice, ili su zajedničko vlasništvo Bosne i Hercegovine kao zemlje“, istaknuo je Mercer.

Po njegovim riječima, majke Srebrenici insistiraju da se to vrati, jer to je kolektivno sjećanje majki Srebrenice, ti predmeti predstavljaju kolektivno sjećanje.

“Ti predmeti su dio bosanskog naslijeđa, tužnog naslijeđa, ali ipak naslijeđa i majke se nadaju da će se ti predmeti sačuvati za buduće generacije, kao upozorenje budućim generacijama za ono što se desilo“, kazao je britanski advokat.

Dodao je da su u preliminarnoj fazi razgovora, da su tek imali prve sastanke i pokušavaju da saznaju šta se dešavalo i šta se desilo.

Kao dio naše istrage, pisat ćemo Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Želimo da se uvjerimo da takvo uništavanje tih predmeta koji su nađeni u masovnim grobnicama, da se takvo uništavanje više ne dešava. Tražit ćemo detalje o artefaktima, znači stvarima koji su uništeni 2005. i 2006. godine. Mi smo na početku istrage. Pisat ćemo tužiocu i tražiti detalje“, kazao je Mercer.

Istaknuo je da majke Srebrenice žele da se uvjere da ovi predmeti koji su nađeni u masovnim grobnicama nisu uništeni za Bosnu i Hercegovinu, da će se vratiti u BiH.

“Ako se utvrdi da su neki predmeti uništeni, neko treba biti odgovoran za to, ali precizna forma te odgovornosti još treba da se utvrdi“, kazao je Mercer.

 

On je istaknuo da se majke Srebrenice nadaju da ti predmeti koji bi mogli biti vraćeni, da se mogu ostaviti i da se može napraviti muzej genocida u Potočarima gdje bi ti predmeti bili postavljeni.

“Već smo pisali arhivaru, Arhivi u Haagu, i imamo pismo u kojem arhivar odgovara da nije bilo uništavanja pojedinosti, stvari, artefakata koji su korišteni u slučajevima na Sudu. Zato je sljedeći korak da pišemo tužiocu“, kazao je Mercer.
Advokat Damir Alić je pojasnio da imaju dokazi koji se koriste u postupku i oni koji nisu korišteni.

“Mi govorimo o uništenim artefaktima koji nisu korišteni“, kazao je Alić, dodajući da je selekciju vršilo Tužilaštvo.

“Pisat ćemo gospodinu Bramertzu i vjerovatno se sastati s njim jer on nikada nije negirao da je neki dio artefakata uništen. U razgovoru sa udruženjima Srebreničanki on nije negirao, jer su one saznale i pitale su ga, a on nikada nije negirao. Iz tog razloga ćemo mu pisati i sastati se s njim, da vidimo šta je to eventualno u procesu predselekcije neki prethodni tužilac mogao reći da ne treba za proces“, kazao je Alić.

Kako je rečeno na pres konfereniji, na sastanku u MVPBiH su dobili uvjeravanje da će imati njihovu punu saradnju u budućnosti.

 

 

Fena/Informer.ba