Svijet Udarno Vijesti

Afganistan: U protestima zbog spaljivanja Kur’ana jedna osoba poginula, 21 povrijeđena

Najmanje jedan demonstrant je ubijen, a 21 povrijeđen iz vatrenog oružja u srijedu u antiameričkim protestima u Kabulu i Džalalabadu, na istoku zemlje, nakon spaljivanja Kur’ana  prethodnog dana u jednoj američkoj vojnoj bazi, saznaje se iz medicinskih izvora.

Žrtva je „jedan mladić koji je učestvovao u demonstracijama. Vidio sam njegovo tijelo u bolnici“, rekao je agenciji AFP Ahmed Ali, ljekar državne bolnice u Džalalabadu.

“Pucnji su upućivani s obje strane, od policije i demonstranata. Otvorili smo istragu o ovom slučaju“, rekao je AFP-u Ahmed Zia Abdulzai, glasnogovornik pokrajine Nangarhar, gdje se nalazi Džalalabad.

U Kabulu je afganistanska policija, koja poriče da je pucala na ljude, upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, rekao je jedan fotoreporter AFP-a u blizini kampa Phoenix, vojne NATO-ove baze oko koje se okupilo oko 500 osoba.

U noći s ponedjeljka na utorak spaljeni su primjerci Kurana u najvećoj američkoj bazi u Afganistanu, u Bagramu, 60 kilometara sjeverno od Kabula, saopćile su afganistanske vlasti i afganistanski zaposlenici.

Zapovjedništvo ISAF-a, NATO-ovih snaga u Afganistanu, kao i američki državni sekretar odbrane Leon Panetta izrazili su izvinjenje.

 

Fena/Informer.ba