BiH Udarno Vijesti

Afrički toplotni val širi se našom zemljom. U Banjaluci izmjereno 48 stepeni na suncu

Vrlo topao afrički vazduh širi se iznad našeg regiona, zbog čega je u Bosni i Hercegovini sunčano i ekstremno vruće vrijeme. Meteo-alarm i dalje je u jarkocrvenom polju, atmosferske prilike mogu predstavljati opasnost po život, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH i Hidrometeorološkog (HMZ) zavoda RS.

U Sarajevu je juče u 15 sati zabilježeno 37 stepeni, u Zenici i Mostaru 40, u Tuzli 39, Bugojnu i Bihaću 38, Sanskom Mostu 37 te u Livnu 36 stepeni.
U Banjaluci u 14 sati bilo je 40 stepeni, ali ove temperature, podsjećaju iz HMZRS, mjere se u hladu i na određenoj visini, što znači da u centru grada, na asfaltu i u prevozu, mogu biti i za čak deset stepeni više.

To potvrđuje i fotografija koju nam je dostavio čitalac iz Banjaluke, gdje je u 14 sati u naselju Vrbanja izmjereno čak 48 stepeni!

Ekstremne temperature nastaviće se i idućih dana, javljaju meteorolozi.

Za 24 sata u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS primljeno je 485 pacijenata, a čak deset puta na ulicama Sarajeva intervenirala je ekipa zbog posljedica izazvanih ekstremnim vrućinama.

Mirjana Malenica, ljekar Hitne pomoći u Sarajevu, upozorava građane da ograniče kretanje i danju borave u svojim domovima.
Poželjno je da građani unose dovoljno tečnosti. Ako nemaju prijeku potrebu, savjetujem im da ne izlaze na sunce – kazala je Malenica.

Mučnina i nemoć

Posljednjih dana povećan je i priliv pacijenata u Dom zdravlja u Banjaluci, a pacijenti se uglavnom žale na mučninu, vrtoglavicu i nemoć. Kako je za “Dnevni avaz” kazala Dušica Zubanović, portparol Doma zdravlja u Banjaluci, povećan je broj kućnih intervencija tokom noći.

Riječ je o hroničnim bolesnicima koji u većini slučajeva imaju srčane smetnje, koje su zbog ekstremnog vremena još opasnije po život – kaže Zubanović.

 

Nezavisne/Informer.ba