Svijet Udarno Vijesti

Ahmadinedžad i Gadafi osudili ”divljački” obračun britanske policije s demonstrantima

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je danas oštro osudio “divljački” obračun britanske policije s mladim demonstrantima, dok je režim libijskog vođe Moamera Gadafija poručio da zbog nereda u Britaniji premijer David Camerom mora podnijeti ostavku jer je “izgubio sav legitimitet”.

“Britanski političari treba da pomognu vlastitom narodu umjesto što okupiraju Afganistan, Irak i Libiju kako bi se dokopali njihove nafte“, poručio je Ahmadinedžad u poruci koju je objavila državna televizija.

Iranski predsjednik je rekao da je dio britanske javnosti “izgubio strpljenje i postao frustriran” i pozvao London da “stane na stranu naroda i promijeni upravljače, umjesto što koristi takve pristupe problemima”.

On je kritizirao i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jer je ostalo “nijemo” nad dešavanjima u Britaniji koja je doživjela najgore nemire u posljednjih nekoliko decenija, prenijela je agencija AFP.

“Čak da se dogodio stoti dio od tih zločina u nekoj od zemalja koje se suprotstavljaju Zapadu, Ujedinjeni narodi i druge organizacije bi pod tvrdnjom da brane ljudska prava nestrpljivo osudili takve metode
“.

“Sada je postavljena pozornica za testiranje Vijeća sigurnosti kako bi se vidjelo da li će osuditi jednog od svojih stalnih članova“, dodao je Ahmadinedžad.

Libijske vlasti su, reagirajući na nerede u Britaniji, poručile da “Cameron i njegova vlada moraju da odu poslije narodne pobune protiv njih i žestokih represivnih mjera policije protiv mirnih demonstranata”.

Libijska agencija Džana je citirala zamjenika ministra vanjskih poslova Libije Haleda Kaima koji je rekao da su ovim događanjima “Cameron i njegova vlada izgubili sav legitimitet”, prenio je AFP. “Ove demonstracije pokazuju da britanski narod odbacuje vladu koja pokušava da se nametne silom”, rekao je libijski diplomat.

Kaim je također pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da “ne sjedi skrštenih ruku pred flagrantnim kršenjem prava britanskog naroda”.

Britanija i Francuska predvode zračne napade na položaje režima Moamera Gadafija, koji su počeli u martu kada je UN odborio zračne akcije kako bi se zaštitili civili u Libiji.

Fena/Informer.ba