Politika Vijesti

Ahmet Yildiz: BiH je veoma važna zemlja za Tursku

BiH je veoma važna zemlja za Tursku, jer nas povezuju historijske i kulturne veze, a imamo i brojnu bosansku dijasporu, koja živi u Turskoj. Sve što se ovdje događa, utječe i na moju zemlju, izjavio je novi turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz u intervjuu Dnevnom avazu.

Ova funkcija za njega je od velike važnosti, profesionalno i lično.

Budući, kako piše list, da je stručnjak za Bliski istok imao je prilike pažljivo pratiti dešavanja i u BiH za vrijeme svog mandata u Saudijskoj Arabiji.

Također i nakon obavljanja funkcija u Iraku, kaže da zna šta znači postojanje različitih etničkih grupa u političkom sistemu i kako to utiče na dnevnu politiku.

U narednom periodu, pokušat će se sastati s predstavnicima svih etničkih grupa, političkih stranaka i vjerskih zajednica, jer Turska ima jednak odnos sa svima, koji se brinu o jedinstvu i stabilnosti BiH.

“Naglasak na rješavanju zahtjeva za članstvo u EU je jak i stoga mora doći i pozitivan signal. Mislim da je konsenzus o vojnoj imovini ono što nedostaje. Nadam se da će stranke doći do konsenzusa, po mogućnosti prije samita NATO-a Chicagu, koji je u maju. Tako da BiH može napredovati u procesu priključivanja NATO-u bez ikakvog daljnjeg odgađanja“, zaključio je Yildiz.

 

Informer.ba