Politika Udarno Vijesti

Ahmetović dao Kebi 10.000 KM iz budžeta za liječenje

Sadik Ahmetović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državni ministar sigurnosti, isplatio je iz državnog budžeta 10.000 KM na ime finansijske pomoći za liječenje potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, saznaje “Dnevni avaz”.

Ahmetović je odluku o ovoj isplati potpisao 2. avgusta ove godine, odobravajući sredstva za, kako se navodi, “interventno korištenje tekuće rezerve budžeta institucija BiH”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici imaju diskreciono pravo da raspolažu sa po 200.000 KM budžetske rezerve, koje bi trebali izdvajati za interventne slučajeve.

Činjenica jeste da je potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, nažalost, već duže teško bolestan, ali s obzirom na njegovo vrlo dobro imovno stanje i funkciju koju obnaša, jučer smo od Ahmetovića pokušali saznati na čemu je zasnovao svoju odluku.

Na naš pisani upit, međutim, do kraja jučerašnjeg radnog dana nije odgovoreno iz Ahmetovićevog kabineta. Tako smo ostali uskraćeni za informaciju o tome na osnovu kojeg je predračuna isplaćeno baš 10.000 KM za Kebino liječenje.

Također, ostali smo bez komentara i na upit zašto se ovolika suma ne izdvaja i za liječenje drugih građana, pojedinaca koji se ne nalaze ni na kakvim pozicijama, a posebno djece.

Primjera radi, do sada je Ahmetović najveću pomoć za liječenje isplatio u decembru prošle godine, 5.000 KM Esadu Hećimoviću u svrhu pomoći za liječenje kancerogenog oboljenja. Ostale pojedinačne isplate za liječenje, prema odlukama koje su donosili čelnici Vijeća ministara, uglavnom nikada nisu prelazile iznose od 1.000 do 3.000 KM.

Čehajić: Za djecu daju tek po nekoliko stotina maraka

Humanitarac Almir Čehajić Batko iz “Otvorene mreže” smatra da budžetski novac nije smio biti isplaćen onome kome to nije potrebno.

Naravno, kako kaže Čehajić, niko ne spori da je Kebo obolio i da mu treba ozdravljenje, ali isto tako, moralo se voditi računa o tome da on nije siromašan čovjek, nego visoki politički funkcioner, a radi se o budžetskom, a ne novcu iz privatnog Ahmetovićevog džepa.

” S druge strane, naša bolesna djeca za koju se borimo da ih izmjestimo na liječenje, nikada ni od jednog političara nisu dobila toliku sumu novca. Najviše od svih političara dao je Slavko Jovičić Slavuj obezbijedivši jednom djetetu operaciju od 6.000 eura. Davao je u humanitarne svrhe i Kebo, ali najveća cifra koju je izdvojio bila je 500 KM. Humanitarci su bili i Željko Komšić i drugi političari, ali niko nikada nije dao više od 1.000, odnosno sve se kretalo u iznosima od po nekoliko stotina maraka “kaže Čehajić.

 

 

Informer.ba