Politika Udarno Vijesti

Ahmetović izašao da ”ne sluša gluposti” Dušanke Majkić

Na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH danas je izbio skandal kada je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, demonstratiovno napustio sjednicu kazavši poslanicima da ne želi više da “sluša gluposti”.

Nakon što je Ahmetović izašao iz sale sjednicu je napustio i član Komisije Beriz Belkić koji je ocijenio neprimjerenim način na koji Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije, vodi sjednicu.

Ahmetović je sjednicu napustio kada se raspravljalo o Informiciji o sigurnosti u BiH 2010. godine, koja je već triput skidana sa dnevnog reda u očekivanju da ministar prisustvuje.

Prije napuštanja Ahmetović je istakao da je izvještaj sačinjen na osnovu podataka koje su Ministarstvu sigurnosti dostavile policijske agencije u BiH te je stanje sigurnosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

“Želim da pitam šta je to Ministarstvo bezbjednosti sa 200 zaposlenih ljudi učinilo da bezbjednost bude bolja. Šta ste učinili da koordinacija između policijskih agencija bude bolja? Imam informacije da je saradnja Ministarstva i agencija za provođenja zakona izuzetno loša”, kazala je Majkićeva.

Nakon ovoga Ahmetović je upao u riječ predsjedavajućoj Komisije.

“Molim Vas, ovo nije izvještaj o radu Ministarstva, ovo je izvještaj o stanju sigurnosti. Nemojte brkati kruške i jabuke. Ne mogu ja slušati ove gluposti. Ja imam preča posla“, kazao je Ahmetović.

Kada ga je Majkićeva upozorila da se kontroliše ili da napusti salu Ahmetović je izašao. Ubrzo za njim je izašao i Belkić.

I prije napuštanja sjednice “varničilo” je između Majkićeve i Ahmetovića jer mu je predsjedavajuća zamjerala što ranije nije dolazio za sjednice Komisije.

“Ova komisija parlamenta preča je od bilo kakvog službenog puta”, kazala je Majkićeva.

Ahmetović je odgovorio da je u slučaju njegovog odsustva zamjenik ministra Mijo Krešić ovlašten da istupa u ime Ministarstva, te zapitao zašto je onda on pozvan i na jučerašnju sjednicu.

“Nemojte da pravimo lakrdiju od ove komisije. Ako treba, donijeću vam zakon. Ministar zastupa Ministartsvo i nema potrebe da pitate i zamjenika ministra, protiv kojeg ja nemam ništa i s kojim se dobro slažem”, kazao je Ahmetović.

Šefika Džaferovića, zamjenik predsjedavajućeg Komisije, takođe ja zanimalo zašto je pozvan i Krešić.

“Nemojte ovu komisiju voditi prema ličnim simpatijama. Već duže vrijeme pokazujete antipatiju prema ministru sigurnosti BiH i molim Vas da se tako ne ponašate”, kazao je Džaferović.

Sjednica je nakon odlaska Ahmetovića i Belkića nastavljena, a odgođena je rasprava o nestanku 11.530 kilograma TNT i oko 8.000 tromblonskih mina prilikom uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nije juče dobio podršku članova Komisije iz RS.

 

Nezavisne/Informer.ba