BiH Intervju Udarno Vijesti

Ahmetović: Ne možemo očekivati pomoć susjeda, jer je i kod njih teška situacija

Situacija u Bosni i Hercegovini u vezi s požarima je veoma teška.

Manje problema ima u BiH nego u zemljama u okruženju. Razlog zašto ovo govorim je zato što nam ne mogu ni Crna Gora, ni Srbija, ni Hrvatska poslati svoju pomoć, a najbolja pomoć je ona koja najbrže dođe, a to je pomoć susjeda jer imamo s njima potpisane ugovore.

Međutim, zbog stanja u zemljama u okruženju ne možemo da računamo na pomoć zemalja iz susjedstva, kazao je Feni ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Stoga smo, dodao je, posegnuli za međunarodnom pomoći. On je podsjetio da je u proteklom periodu hrvatski kanader jedan dan imao intervenciju u BiH, potom ruski helikopter i evo od jutros turski helikopter gasi požar na području Konjica.

Prema informacijama koje imam, dragocjena pomoć koju smo dobili od Turske i turskog helikoptera je popravila nešto stanje na području općine Konjic. Povoljne su informacije u smislu suzbijanja samog požara u Konjicu, kazao je ministar Ahmetović.

Po njegovim riječima, u toku današnjeg dana, ili eventualno sutra i narednih dana turski helikopter će biti pomjeran na područje Istočnog Mostara, Trebinja, Čitluka… i „vjerujem da će u saradnji s Oružanim snagama BiH doći do poboljšanja stanja“.

Ponovo upućujem apel entitetima, kantonima, općinama, da se udruže jer kapaciteti iz zraka nisu dovoljni da ovo stanje poprave. Moraju entitetske civilne zaštite, kantonalne, općinske biti još organiziranije i s više subordinacije.

Drago mi je što sam čuo da je prvi put na području Konjica pet vatrogasnih brigada iz pet gradova. To je recept koji je trebao biti ranije primijenjen, kazao je ministar Ahmetović.

Na pitanje da li su institucije u BiH na svim nivoima nespremne dočekale ove požare, ministar Ahmetović je kazao da je to eksplicitna nadležnost lokalne zajednice, odnosno entiteta.

To pitanje treba postaviti njima. Ako mogu da cijenim s ove pozicije, mogu reći da su bili nespremni, da je sistem obavještavanja zakazao, intervencija na samom početku dakle vatrogasnih jedinica, da ne dođe do širenja požara.

Da smo imali sistem obavještavanja na samom početku kada se požar desi u nekom manjem obimu, intervencije bi bile efikasnije i kraće. Dakle, to je zakazalo, kazao je Ahmetović.

Isto tako, dodao je, moramo pozvati i policiju, kantonalne policije da pokušaju u svojim redovnim poslovima pronalaziti osobe koje eventualno podmeću požare, a ima indicija da ima i namjernih podmetanja požara.

Moralo se za ovih dvadesetak dana identificirati bar dio osoba koje su eventualno namjerno podmetale ove požare, kazao je Ahmetović.

Ističe da su ono što je nadležnost institucija BiH, uradili i iznad mogućnosti koje imaju po zakonu i ustavu.

Ali isto tako moramo otvoreno reći da se morala desiti vanredna sjednica Federalne vlade koja bi donijela mjere, budžet za ovo stanje kakvo jeste. Mi ne možemo na nivou države proglasiti, bez zahtjeva entiteta, ni stanje prirodne katastrofe, kazao je ministar Ahmetović.

Upitan da li je to trebalo uraditi recimo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ministar Ahmetović je kazao da ukoliko će to, a trebalo bi da hoće, poboljšati samo funkcioniranje civilne zaštite i ukupnih resursa koji mogu biti na raspolaganju općini ili kantonu, ne treba bježati od te odluke.

Što se tiče međunarodne pomoći Bosni i Hercegovini u gašenju požara, ministar Ahmetović navodi da BiH ima kontinuirani zahtjev prema MIC-u u Briselu.

Sve zemlje Evropske unije znaju da nam je potrebna pomoć. Taj zahtjev postoji i mi ćemo u skladu s procjenom, a u ovom trenutku nam je potrebna pomoć, prihvatiti međunarodnu pomoć bilo koje zemlje iz EU. Postoji mogućnost da ovih dan-dva dobijemo pomoć u nekoliko vatrogasnih vozila iz Republike Austrije. Vjerujem da će se i to realizirati, kazao je ministar Ahmetović.

Fena/Informer.ba