Izdvojeno Politika Vijesti

Ahmetović: Regionalna saradnja ključna za borbu protiv organizovanog kriminala

Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, danas je rekao da je najveći globalni izazov prijetnja sigurnosti od terorizma i da Ministarstvo na tom planu poduzima sve aktivnosti, zajedno sa partnerima u regionu i svijetu, kako bi tu oblast uredilo na najbolji mogući način, kako unutar BiH tako i regije, te svih zemalja koje djeluju u sklopu Alijanse u prevenciji i borbi protiv terorizma.

“Kada su u pitanju regionalni izazovi, svjedoci smo da je organizirani kriminal jedna od najvećih prijetnji, kao i da je Brisel odgodio neke pristupne pregovore ili datum tih pregovora za neke zemlje u regionu. Jedna od osnovnih karakteristika za takvo odgađanje je borba protiv organiziranog kriminala i mi, kao i zemlje u regionu, nismo pošteđeni toga i to je  naš zajednički problem”, rekao je danas Ahmetović, govoreći u Sarajevu na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Sigurnosni izazovi u Bosni i Hercegovini”.

Istaknuo je da je regionalna saradnja  najbolji način da BiH poboljša borbu protiv organiziranog kriminala te da je BiH posljednjih godina na tom planu napravila ogroman napredak.

“On nije još dovoljan, ali ide puno brže ispred političkih odnosa u regionu. BiH ima i svoje unutrašnje probleme poput ustavne pozicije, odnosno Ustava koji nije funkcionalan, što se direktno reflektira na organizaciju sigurnosti i  zato imamo nesavšen ili neuređen sigurnosni sistem. Neformiranje Vijeća ministara je jedna od karakterisitka koje mogu ili koje utječu na stanje sigurnosti, zatim teška ekonomska situacija, socijalno stanje našeg stanovništva te migracije”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Da bi napravili kvalitetnije pomake u tom pravcu, Ahmetović je rekao da se mora formirati Vijeće ministara i da BiH mora izdvojiti dovoljno novca i za Sud i za Tužiteljstvo i za policijske agencije i osigurati kvalitetnu saradnju unutar policijskih struktura koja će se proširivati na regiju i sve zemlje gdje eventualno postoji indicija da BiH treba imati aktivan pristup

“Svi koji žele da BiH ima dobru prevenciju i borbu protiv terorizma ne trebaju to stavljati u politički konktekst i trebaju pustiti policijskim agencijama da jasno definiraju taj problem , jer jasna dijagnoza će dati najbolji odgovor. Iz dosadašnjih iskustava iz Bugojna i Sarajeva mislim da su policijske strukture dobro odradile svoj dio posla . Za te aktivnosti, a, posebno kada je u pitanju posljednji slučaj u Sarajevu, dobili smo pohvale i od SAD-a i od FBI-ja”, kazao je Ahmetović.

Predsjednik “Kruga 99” Sulejman Redžić, u uvodnom obraćanju na današnjoj sesiji, istaknuo je da je građanska sigurnost u BiH je više nego ugrožena. Kako je kazao, stalno se obeshrabruju multietničke sredine i povratak na svoja ognjišta, a i koči se implementacija ključnih odrednica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je dodao da, također,  političke vođe u BiH moraju vlastite interese i interese “svojih” stranaka podrediti interesima građana BiH i konačno formirati institucije vlasti na državnom nivou.

“Zbog toga je BiH izgubila mnogo i gubi svakodnevno. BiH treba propatriotski orjentirane snage koje će raditi na reintegraciji razorenog i raslojenog bh. društva, snage koje će vratiti međusobno građansko povjerenje”, kazao je Redžić.

 

Fena/Informer.ba