Svijet Udarno Vijesti

Ajatolah Ali Hamnei: Ne vjerujte obećanjima Zapada, iza njih se kriju “zavjera” i “izdaja”

Vrhovni vjerski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei je upozorio danas sve koji učestvuju na protestima u arapskim zemljama da ne vjeruju “obećanjima” zapadnih sila, poručivši im da se umjesto toga uzdaju u islam u pronalaženju rješenja.

Nikad ne vjerujte Americi, NATO-u i kriminalnim režimima kao što su Britanija, Francuska i Italija, koje su dugo vremena dijelile vaše teritorije među sobom i pljačkale ih“, izjavio je Hamnei, otvarajući dvodnevnu konferenciju u Teheranu o “islamskom buđenju“, kojoj prisustvuje nekoliko stotina gostiju iz arapskih zemalja.

Hamnei im je poručio da budu sumnjičavi prema Zapadu i da “ne vjeruju njihovim osmjesima” i obećanjima, iza kojih se kriju “zavjera i izdaja“, prenjela je agencija AFP.

Potražite rješenja u islamu“, rekao je Hamnei, čiji je govor uživo prenosila državna televizija.

Iranski vođa je arapske narode savjetovao da ne dozvole da im neprijatelj određuje budućnost i da ne žrtvuju principe islama za privremene interese. Iran je podržao većinu nedavnih protesta u arapskom svijetu, osim pobune u Siriji, gde je stao na stranu režima predsjednika Bašara al-Asada, ali zalažući se za reforme. U isto vrijeme, Teheran je više puta optuživao Zapad da pokušava da “prisvoji” pokrete u arapskim zemljama, a NATO je optužio da je tokom intervencije u Libiji naneo “nepopravljivu štetu” infrastrukturi.

Da nije bilo tih intervencija, Libijcima bi možda duže trebalo da uspiju, ali mnogi nevini ljudi ne bi bili ubijeni“, rekao je Hamnei. Krajnji cilj regionalnih revolucija treba da, prema riječima Hamneija, bude stvaranje nove islamske civilizacije zasnovane na religiji, logici, nauci i moralu.

 

Tanjug/Informer.ba