BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Akcija Knez 2: Dugove utjerivali krvoločnim psima i strujom

Branislav Smiljanić (36), zvani Ćelo, iz Banjaluke i njegovi saradnici, kamatari koji su uhapšeni u akciji MUP-a RS kodnog naziva “Knez 2”, od oštećenih Banjalučana iznuđivali su novac uz pomoć krvoločnih pasa i strujnih udara, potvrdio je izvor “Nezavisnih” blizak istrazi.

O kakvim krvnicima se radi govori podatak da je jednom od oštećenih pas otkinuo pola mišića sa ruke, dok su drugi imali ozbiljne povrede nanesene strujnim udarima“, objasnio je izvor.

U akciji “Knez 2” u nedjelju su, osim Smiljanića, uhapšeni još i Sandro Kaurin (34), Slavko Todorović (43), te Dijana Stanković, Miloš Vujičić i Miodrag Pejić, koji su nakon saslušanja u policiji pušteni na slobodu.

Policija nije uspjela pronaći sudskog policajca Dragu Đenića, koji se, kako saznaju “Nezavisne”, trenutno nalazi u Norveškoj i za kojim je najavljeno raspisivanje potjernice.

Smiljanić, Kaurin i Todorović juče su sprovedeni u banjalučko Okružno tužilaštvo, a odluku o zahtjevu za pritvaranjem donijeće nadležni tužilac nakon saslušanja.

Maja Đaković-Vidović, portparol Tužilaštva, izjavila je juče da je osumnjičenima na teret stavljeno da su, od 2006. godine do septembra ove godine, izvršili veći broj krivičnih djela zelenaštva, iznuda i pranja novca na štetu većeg broja Banjalučana.

Dražen Arbutina, načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Banjaluka, rekao je da su osumnjičeni oštetili najmanje 50 građana.

Potvrdio je da je akcija “Knez 2” počela u nedjelju, da je uhapšeno šestoro osumnjičenih, te da ih terete za zelenaštvo, pranje novca, ugrožavanje bezbjednosti i druga krivična djela.

Prema njegovim riječima, u pretresima na sedam lokacija na području Banjaluke pronađen je veći broj materijalnih dokaza.

Izuzeta je veća količina dokumentacije, odnosno različitih ugovora i evidencija potraživanja. Oduzeti su i mobilni telefoni, SIM kartice, računari, te četiri vozila“, obajasnio je Arbutina.

Kako saznajemo, osumnjičenima su oduzeta luksuzna vozila i to folksvagen pasat, folksvagen tuareg, ford i BMW.

“Istraga je trajala šest mjeseci, a osumnjičene Tužilaštvo tereti da su protivzakonite radnje vršili više godina. U ovom momentu ne mogu precizno reći kolika je stečena protivpravna imovinska korist. Ona nije manja od 400.000 maraka“, naveo je Arbutina.

On je najavio da će se u narednom periodu nastojati realizovati finansijska istraga protiv osumnjičenih, čiji je cilj oduzimanje nelegalno stečene imovine.
“Nezavisnim” je potvrđeno da će pod lupom posebno biti Smiljanićeva imovina, odnosno luksuzni automobili, stanovi i vila u naselju Debeljaci.

Ova organizovana grupa koristila je teško materijalno stanje svih oštećenih i potraživala znatno veći iznos novca od onog koji je dat na ime određenih dugovanja“, zaključio je Arbutina.

Nezavisne/Informer.ba