Crna hronika Vijesti

Akcija Kubikus: Blokiran i bankarski račun

U nastavku akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kodnog naziva “Kubikus” izvršena je blokada još jednog računa osumnjičenog B.D. i to zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizovana kriminalna grupa, a u vezi sa krivičnim djelom organizovanje nedozvoljenih igara na sreću.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja izjavila je da je Specijalnom tužilaštvu RS podnesen Zahtjev za privremeno oduzimanje, odnosno mjeru obezbjeđenja bankarskog računa sa 72.500 evra, a koji se vodi na licu povezanom sa B.D, što je u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog dijela.

Ona je podsjetila da je prethodno privremeno oduzeta odnosno blokirana-zamrznuta imovina osumnjičenog B.D. i njemu povezanih lica ukupne vrijednosti oko 3.500.000,00 KM.

“Riječ je o novcu u iznosu od 260.000,00 KM, automobilima vrijednosti 350.000,00 KM, dragocjenostima vrijednosti oko 100.000,00 KM. Blokirana su i novčana sredstva na računima 150.000,00 KM u valutnoj protivrijedosti, stambeni i poslovni prostori na kojima je određena mjera privremenog oduzimanja radi obezbjeđenja, zabrana otuđenja ili raspolaganja i opterećenja, ukupne tržišne vrednosti oko 2.100.000,00 KM, te računari, računarska oprema odnosno visokotehnološki softverski programi”, naglasila je Šoja.

Napomenuvši da je vrijednost oduzetih kartica i bonova za internet igre “teksas holden poker” u nominalnoj vrijednosti preko 1.000.000,00 KM, Šoja je najavila da će policijski službenici MUP RS nastaviti rad na ovom predmetu.

Ona je rekla da su ove aktivnosti realizovali inspektori Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije i Odjeljenja za finansijske istrage i otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela MUP RS uz asistenciju Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Akciju “Kubikus”, usmjerenu na borbu protiv organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom organizovanje nedozvoljenih igara na sreću, MUP RS provodi uz nadzor Specijalnog tužilaštva RS, a po naredbi Okružnog suda u Banjaluci, Odjeljenja za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala.

Akcija je počela 7. decembra, a pretresi su izvršeni na 39 lokacija na području RS u opštinama Banjaluka, Laktaši, Gradiška, Prnjavor, Srbac, Pale, Istočno Novo Sarajevo, Foča, Čelinac, Bijeljina, Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Bileća i Gacko.

 

Srna/Informer.ba