Crna hronika Udarno Vijesti

Akcija Kubikus: Slijedi zapljena imovine i nastavak hapšenja

Protiv osumnjičenih članova organizovane kriminalne grupe, koju terete za ilegalno kockanje preko Interneta, biće pokrenuta i finansijska istraga, a treba očekivati i zapljenu njihove imovine vrijedne više miliona KM.

To je juče potvrdio Dragi Milošević, zamjenik načelnika Uprave Kriminalističke policije (UKP) MUP-a RS, koji je izjavio da je akcija “Kubikus” pripremana pažnjivo šest mjeseci, da nije bilo curenja informacija i da je izvedena u odličnoj saradnji sa Specijalnim tužilaštvom RS.

“Rezultirala je hapšenjem 13 osoba, dok se za još jednom traga i ona će uskoro biti uhapšena. Tokom akcije pronađeno je i zaplijenjeno ukupno 240.000 KM u kešu, pet luskuznih vozila čija je vrijednost 400.000 KM, serveri, računari i druga tehnička oprema”, izjavio je Milošević.

Na saslušanju u Specijalno tužilaštvo RS juče su dovedeni Dario Brkić, vlasnik kafe-kazina “Kajak” u Banjaluci, i njegov sugrađanin Naum Golić.

Brkić i Golić navedeni su kao organizatori zločinačke organizacije, koja je u proteklih šest mjeseci djelovala na cijelom prostoru RS, te ilegalnim pokerom na Internetu oštetila budžet za više miliona KM, a sebi i ostalima ujedno pribavila zaradu u daleko većem iznosu.

 

“Nezavisnim” je potvrđeno da je Specijalno tužilaštvo RS juče poslije podne zatražilo određivanje pritvora za Brkića, koji je sproveden u banjalučki Okružni sud.

Pored pomenute dvojice, u akciji “Kubikus”, kako je juče potvrđeno “Nezavisnim”, uhapšeni su Brkićev poslovni saradnik Milijan Ivanković, Petar Lekić iz Gradiške, Željko Botić i Zoran Dragičević oba iz Banjaluke, te Boško Mijatović i Duško Savić.

Milivoje Dragičević, vlasnik kladionice “Dragičević kompani” u Bijeljini, i njegov bliski saradnik Velibor Milošević, prema riječima našeg izvora, bili su “vođe” ogranka zločinačke organizacije koja je djelovala na području Bijeljine i okoline.

Pomenuti Milivoje Dragičević ocijenjen je kao “opasna osoba” kojoj je tokom akcije zaplijenjen i luskuzni BMW X6 vrijedan više od 150.000 KM. Tokom pretresa stana u vlasništvu Miloševića, policija je u plafonu, kako saznaju “Nezavisne”, pronašla više od 25.000 KM u kešu koje su takođe zaplijenjene i oduzete.

Zamjenik načelnika Uprave Kriminalističke policije je juče objasnio kako su u akciji “Kubikus”, izvedenoj u 16 opština RS, privedeni i računarski stručnjaci koji su Brkiću i ostalima omogućili da naprave tajni server preko kojeg se odvijala ilegalna “Texas Hold’em” poker igra.

“Ovi stručnjaci su odgovorni jer su u privatnom objektu napravili softver koji je omogućio ilegalne poker igre, napravili su i dopune koji je provjerenim igračima za koje su znali da neće odati ništa policiji, omogućio da učestvuju u ilegalnoj igri na Internetu“, naveo je Milošević.

On je dodao da je organizovana kriminalna grupa angažovala takođe “provjerene” vlasnike lokalnih kladionica, diskoteka i lokala širom RS, a koji su u svojim objektima instalirali posebno opremljene stolove i LCD monitore na kojima su igrači “igrali” ilegalni poker na Internetu.

Milošević je naveo da je kriminalna grupa djelovala nekoliko godina, jer je za ono što su, kako je rekao, napravili, trebalo puno vremena.

Da stvar bude gora, Brkić i saradnici su svoju mrežu, prema navodima Miloševića, imali i u Federaciji BiH, ali i u zemljama u regionu.

Zamjenik načelnika Uprave Kriminalističke policije podsjetio je da je osim ilegalnog kockanja na Internetu, kriminalna grupa štampala i bingo listiće za lokalne tomobole u RS.

Nakon hapšenja zločinačke organizacije koja je ilegalnim pokerom na Internetu budžet RS oštetila za više miliona KM, Specijalno tužilaštvo RS i MUP RS istragu u akciji “Kubikus” usmjerili su prema visokopozicioniranim službenicima u jednom javnom preduzeću u RS, saznaju “Nezavisne” od izvora bliskog pravosuđu RS.

 

“Članovi zločinačke organizacije su pohapšeni i sprovedeni na saslušanja u Specijalno tužilaštvo RS, a nastavak akcije “Kubikus” biće usmjeren prema onima koji su bili u dosluhu sa uhapšenima, koji su znali za njihove nezakonite radnje, a nisu poduzeli ništa kako bi ih spriječili u tome”, pojasnio je juče izvor “Nezavisnih”.

Našem listu je potvrđeno da su istražioci Specijalnog tužilaštva RS i MUP-a RS, koji zajedno rade na istrazi, do sada utvrdili ukupnu štetu od 1,2 miliona KM, no jednoglasni su u stavu da je pričinjena šteta daleko veća.

Izvor “Nezavisnih” blizak pravosuđu još ranije je ispričao kako su Brkić i saradnici posjedovali vlastiti server koji je omogućio da iz bilo kojeg grada u RS igrač koji kupi odgovarajući kupon, “sjedne” za pokeraški sto i igra.

 

Đajić: Nemam veze sa uhapšenima

Milan Đajić, vlasnik štamparije “Mako print” u Banjaluci, koju je policija pretresla tokom akcije “Kubikus”, izjavio je juče da je iz štamparije izuzeta dokumentacija, ali da on nema veze sa ljudima koji se bave igrama na sreću.

“Nisam štampao ništa nezakonito i nemam veze sa ljudima koji se bave igrama na sreću”, izjavio je Đajić.

 

Informer.ba