BiH Izdvojeno Vijesti

Akcija MUP-a RS: Našli “vehabije” u 14 opština, pa i u Srebrenici

MUP Republike Srpske je svrstao i opštinu Srebrenica među 14 opština u kojima, navodno, ima vehabija. Pominje se naselje Sućeska kao mjesto okupljanja  vehabija. Sadmir Nukić, uposlenik u Opštini, je pomenut kao vehabija.

Područje mjesne zajednice Sućeska pomenuto je kao lokacija na kojoj djeluju  vehabije. U Islamskoj vjerskoj zajednici kategorički odbijaju ovakvu tvrdnju. Ovaj džemat ubraja se među najprimjerenije u ovom kraju, kaže Damir efendija Peštalić, glavni srebrenički imam.

„Kada je u pitanju Sućeska, to je jedan od najstarijih džemata otkako je počeo povratak. Mi smo od početka tu, imamo imama, čovjeka koji živi sa
svojom porodicom, dvoje djece, u Sućeskoj, njegova djeca pohađaju školu. Dakle, to je momak koji je 24 sahata na tom terenu. I sve vjerske aktivnosti koje se dešavaju u Sućeskoj su preko Islamske zajednice, preko našeg imama – i nikad se nije desila bilo kakva vjerska aktivnost za koju mi nismo znali. Samim tim i ignoriše činjenicu da se gore dešavaju neke skupovi van Islamske zajednice, pogotovo kad je riječ o vehabijama. Gore nema nikoga ko liči uopšte na tog vehabiju kojeg su oni predstavili u svom izvještaju, a kamoli neke grupe. Tako da smo mi na neki način zabrinuti kako jedna tako ozbiljna institucija može tako neozbiljno pristupiti problemu – i naravno da sumnjamo u njihovu iskrenost i nijet prema tome“, kazao je on.

Nukić: Napad na islam uopšte

Mediji su naveli ime Sadmira Nukića kao predstavnika vehabija.

„Printani mediji prozvali su me vehabijom iz razloga što ima malo te bradice i što idem ponekad u džamiju i što posjećujem izgleda iftare i uz Ramazan

​​postim. Ja ne znam onda – to je napad znači na islam uopšteno. Ne žele se reći prave stvari vezane za cijelu moju prošlost i sve što sam preživio, i srebrenički genocid kada sam ostao bez oca. Isti slučaj je i sa mojom suprugom i mnogobrojnom familijom koja je pobijena. Pokušavaju znači nametnuti svim tim Bošnjacima jaram na vrat, kao da su vehabije, kao da su neke kamikaze koje će urušiti cijeli sistem, a samim tim i RS“, kaže Nukić.

Sadmir je samo jedan od istinskih vjernika i nema nikakve veze sa vehabijskim pokretom.

„Ako čovjek želi na neki način da iole praktikuje neke islamske principe, odnosno da ide u džamiju, da posti, da nikoga ne vrijeđa ili na neki način želi praktikovati svoja vjerska ubjeđenja, ako je to vehabizam, onda neka budem vehabija. Ako oni smatraju mene kao nekim potencijalnim teroristom, opasnim po ovo društvo, onda ja kažem njima evo nek pronađu ijedan moj pogrešan gest ili ijednu pogrešku ili napad na bilo koga“, istakao je Nukić.

U opštini Srebrenica smatraju da je ovo smišljena provokacija kako bi se u ovom kraju urušile vrijednosti suživota.

„To je paušalna procjena. Ne treba unositi strah među građane, ali ovdje je cilj veoma poznat – želi se destabilizirati stanje onakvo kakvo je i dosad bilo, ali je funkcionisalo. To je sasvim suvišno i ja odgovorno tvrdim da u Srebrenici takvih pojava nema. Ne možete zabraniti ljudima da nose bradu i da idu u džamiju, to je vjera, ali mislim da Srebrenica toga nema“, kaže Ćamil Duraković, zamjenik načelnika opštine.

 

RSE/Informer.ba