BiH Izdvojeno Vijesti

Ako bude novaca, obnova banjalučke Ferhadije biti će završena do novembra naredne godine

Obnova u ratu porušene banjalučke džamije Ferhadije mogla bi biti završena u novembru naredne godine, ukoliko za to bude neophodnih sredstava, kojih je sve manje, potvrdio je danas banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

– Nemamo novaca i svi koji nam pomognu bit ćemo im zahvalni, jer bi u ovo vrijeme naredne godine mogli ući u Ferhadiju i početi obavljati i vjerske obrede, rekao je Čamdžić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i ,ipak, izrazio zadovoljstvo što radovi na obnovi Ferhadije napreduju i pored novčanih problema s kojima su suočeni.

– Munara je skoro završena, ostalo je da se postavi ograda na šerefi, dodao je banjalučki muftija.

On je zahvalio i predstavnicima državne komisije za obnovu spomenika na njihovom učešću u obnovi Ferhadije te mutietničkom timu koji nadzire i vodi radove na džamiji i  koji je zajednički radio na marhabu, a tako će biti i minberi.

Čamdžić je, također, pozvao predstavnike svih vjerskih zajednica da zajednički organiziraju sastanak na kojem bi se iznijeli podaci o obnovi vjerskih objekata i utrošenim sredstvima.

– Nažalost, od vlada RS-a i FBiH ni ove godine ništa nismo dobili. Recesija, konstatirao je Čamdžić.

Radovima na dosadašnjoj obnovi Ferhadije zadovoljan je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon koji je danas obišao ovaj objekat, za kojeg  je rekao da je „pravi dragulj, jedinstven čak i za cijeli evropski kontinent“.

– Bili smo ovdje prije dvije godine i danas vidimo da se obnavlja jedna prekrasna džamija, kazao je ambasador Moon i podsjetio da je njegova zemlja učestvovala u pomoći na početku obnove Ferhadije te čestitao  muftiji Čamdžiću na svemu što je učinio u obnovi tog značajnog objekta.

Obećao je i da će pomoći kako bi se osigurala materijalna pomoć za završetak radova na džamiji.

– SAD, nažalost, nemaju puno sredstava za ovaku vrstu projekata, a ono što imamo već je određeno za neke druge projekte, dodao je ambasador Moon te najavio da će pozvati vlasti u BiH da „iznađu“ načine kako bi se osigurala sredstava za završetak obnove Ferhadije.

Fena/Informer.ba