Politika Udarno Vijesti

Ako Evropa ne zaustavi Dodika, krvoproliće u BiH bi se moglo ponoviti

Evropska unija se ne uspijeva suprotstaviti novoj vrsti nacionalista među bosanskim Srbima, a ako se to ne dogodi, krvoproliće bi se moglo ponoviti u Bosni i Hercegovini“, upozorio je Paddy Ashdown.

U razgovoru za britanski list “Telegraph” bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je istakao kako bosanski Srbi vrše pritisak da razbiju multietničku državu, što bi moglo region uvesti u novi sukob, prenosi DW.

Ovaj liberalni demokrata je od 2002. do 2006. obnašao funkciju visokog predstavnika u BiH i radio na postavljanju zemlje na noge nakon rata, piše Telegraph. Komentarišući trenutno stanje u BiH, pridružio se kritikama na račun Catherine Ashton i Evropsku uniju nazvao “nekompetentnom”.

Kola su krenula nizbrdo

Ashdown je istakao je kako je BiH povremeno postizala nevjerovatan napredak i bila na dobrom putu prema intergracijama u EU i NATO, ali da je u posljednjih pet godina sve krenulo unazad. “Dinamika u BiH posljednjih pet godina je krenula u obrnutom smjeru“, kazao je Ashdown.

Ako se to ne promijeni, Bosna će krenuti prema separaciji, a to se neće desiti bez krvoprolića. Mislim da je trenutna situacija veoma loša. Ne kažem da je sukob blizu, ali ako sam prije nekoliko mjeseci mogao reći da se to neće dogoditi, sada više nisam siguran.

Lord Ashdown (70) smatra da bi Evropska unija morala biti snažnije uključena u politiku u BiH, te da bi Dodiku morale biti uvedene sankcije, koje bi trebale uključivati zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

EU je uvijek preferirala kratkoročna rješenja, bilo šta čime bi mogli izbjeći krizu, umjesto da se suoče s problemima“, uvjeren je britanski diplomata. “Mislim da su time samo povećali utjecaj Dodika, vodećeg političara u procesu razbijanja Bosne i Hercegovine i umanjivanja uloge EU.

 

Informer.ba