BiH Udarno Vijesti

Ako Ljiljana Bulatović dođe u Srebrenicu, doći će do incidenta koji ni NATO neće spriječiti

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da je za vrijeme obilježavanja srpskog stradanja u Podrinju neprihvatljiv dolazak publicistkinje Ljiljane Bulatović i pukovnika VRS Marka Trivića.

Bulatovićeva je juče u izjavi Srni ocijenila da Trivićev dolazak u Srebrenicu u okviru “Petrovdanskih dana” predstavlja najveći problem s obzirom da je on 11. jula ‘podnio raport generalu Ratku Mladiću da je Srebrenica oslobođena’.

Jedini problem je promocija knjige `Istinita Srebrenica` Ljiljane Bulatović i dolazak specijalnog gosta koji je Srebrenicu predao raportom generalu Mladiću. To ne smijemo dozvoliti, jer u tom periodu ovdje boravi minimalno 10.000 Bošnjaka, a kako bi ne bi došlo do incidenta koji ni NATO ne bi mogao spriječiti”, kaže Duraković.

Duraković tvrdi da je Ljiljana Bulatović persona non grata u Srebrenici i da joj je zabranjen ulazak u javne institucije u tom mjestu sve dok je on nosilac izvršne vlasti, “jer to što ona radi ne dolazi u obzir”.

Ona nije dobrodošla i za sve incidente, koje to može prouzrokovati, niko ne može odgovarati, jer je to direktna provokacija obilježavanja 16 godina od genocida u Srebrenici. Ukoliko bi došlo do individualnih incidenata, neka za to odgovaraju oni koji su to organizovali na taj dan“, poručuje Duraković.

Duraković pojašnjava kako ga je tužilac BiH Dubravko Čampara upozorio na prisustvo Bulatovićeve za vrijeme memorijalnog programa “Petrovdanski dani” i da je nakon toga donio odluku da se beogradskoj književnici zabrani promocija knjige u Kulturnom centru.

Bulatovićeva i sekretar Boračke oranizacije opštine Srebrenica Miloš Milovanović potvrdili su Srni da je u okviru “Petrovdanskih dana” 9. jula planirano održavanje okruglog stola na kojem će se govoriti o tome šta je istina o Srebrenici, a ne promocija knjige “Istinita Srebrenica”, kako to tvrde ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović i Duraković.

Duraković kaže da su “to paralelni sadržaji koji vrijeđaju druge, jer negiraju i minimiziraju broj žrtava u Srebrenici”, te ističe da će u večeras u Kulturnom centru u Srebrenici biti otvoreni “Petrovdanski dani”, iako ne zna o čemu je tačno riječ.

Za večeras je u 20.00 časova u ovoj ustanovi najavljeno prikazivanje dokumentarnog filma o stradanju srpskog naroda na području Srebrenice.

Ljiljana Bulatović napisala je srebreničku trilogiju: ”Istinita Srebrenica”, ”Srpske mučenice iz Srebrenice” i ”Krici i opomena”. Sve su u žanru dokumentarne publicistike.

Milovanović je danas rekao Srni da će Memorijalni program “Petrovdanski dani” kojim se obilježava 19 godina od srpskog stradanja u Podrinju započeće ispred Robne kuće u Srebrenici, ukoliko prostorije Kulturnog centra budu zatvorene.

 

Srna/Informer.ba