Region Vijesti

Ako želi u EU, Srbija mora da prizna Kosovo

Ambasador Njemačke na Kosovu Hans Diter Štajnbah izjavio je da njegova zemlja podržava ulazak Kosova i Srbije u EU kao dvije odvojene države i procjenio da će, tokom približavanja Srbije Uniji, Beogradu biti postavljeno pitanje priznavanja Kosova.

Negdje u procesu ulaska zemalja u regionu u EU biće postavljeno pitanje nezavisnosti Kosova. Mogu da vam garantujem da EU nikada neće primiti dvije države koje ne priznaju jedna drugu“, rekao je odlazeći njemački ambasador u intervjuu prištinskom listu “Koha ditore”.

Štajnbah je rekao da goruće pitanje sjevernog dijela Kosova, kroz izvjesno vrijeme, treba postaviti u dijalogu Beograda i Prištine.

U jednom trenutku u budućnosti, sjever treba da bude dio dijaloga. Ne u smislu odvajanja ili nešto slično tome, već u smislu stvaranja uslova života za Srbe na sjeveru Kosova, u smislu prihvatanja pravila države Kosovo“, precizirao je Štajnbah. Njemački diplomata ne misli da postoji rizik da stvaranje države na Kosovu ne uspije.

Ne, jer je Kosovo sada priznato od 76 zemalja. Znam da je proces priznavanja usporen malo, ali vjerujem da će biti novih priznanja“, rekao je Štajnbah.

On je, takođe, rekao da će se Njemačka usprotiviti kad god neko govori o “ugrožavanju suvereniteta, ideji podjele i mijenjanju granica Kosova“. Prema njegovim rječima, Njemačka je uvjerena da samo sigurne granice u ovom regionu mogu donijeti stabilnost na Balkanu, ali i u Europi.

 

Tanjug/Informer.ba