Politika Vijesti

Aktiv SDA: Nije bilo potrebe za smjenama na čelu sa Abdulharisom Šetom

Aktiv koordinacije Stranke demokratske akcije obratio se danas  prvi put saopćenjem za javnost kojim žele da demantiraju sve “insinuacije koje se pojavljuju u medijima” o njihovom djelovanju i nepoštivanju legitimno izabranih organa SDA, te izvještaje da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedolično dočekan na jednom od njihovih sastanaka.

U saopćenju koje potpisuju Osman Lihovac, Ibrahim Kerla i Tarik Badnjević podsjeća se da je Aktiv koordinacije SDA nastao iz potrebe da općinski odbori SDA, koji nemaju svoje predstavnike u uvedenom Povjereništvu, kvalitetnije komuniciraju i djeluju unutar organizacije SDA u Kantonu Sarajevo.

”Naš stav je da nije bilo potrebe za smjenama organa KO SDA, na čelu s predsjednikom Abdulharisom Šetom te, samim tim, ni za uvođenje Povjereništva. Ipak, nakon što je uvedeno od Predsjedništva SDA, prihvatili smo ga kao organ stranke i dalje u svakoj prilici ukazujući na destruktivno i samovoljno djelovanje pojedinaca unutar SDA, ne dozvoljavajući donošenje odluka van organa stranke”, navodi se u saopćenju.

Od Povjereništva je zahtijevano provođenje izbora za organe KO SDA Sarajevo, u skladu s Pravilima izbornog postupka SDABiH.

”Također osuđujemo sve insinuacije koje se pojavljuju u medijima o našem političkom djelovanju i nepoštivanju legitimno izabranih organa SDA. Napominjemo da ne postoji nijedna odluka, stav, uputa ili nalog organa stranke s višeg nivoa, podrazumijevajući i uvedeno Povjereništvo u KO SDA KS, koji nismo realizirali u svojim općinskim organizacijama ili Skupštini KS-a. Aktivno učestvujemo u radu svih organa stranke, ali glasno kritikujemo i glasno predlažemo rješenja i u stranci i u postojećoj koaliciji, a sve u interesu onih prema kojima imamo najveću odgovornost, građana Kantona Sarajevo i cijele BiH”, poručuju članovi Aktiva.

Posebno ističu da usvajanje Budžeta Kantona Sarajevo za 2012. godinu neće biti dovedeno u pitanje, jer su i sami učestvovali u njegovom kreiranju.

Također demantiraju pisanja pojedinih medija o tome da je član Predsjedništva BiH i član Predsjedništva SDABiH Bakir Izetbegović nedolično dočekan, pa čak i istjeran s jednog od sastanaka Aktiva.

”Istine radi ističemo da smo na ovom, kao i na svakom drugom sastanku otvoreno govorili o pitanjima koja se tiču funkcioniranja SDA i bolje organizacije, kritikujući ili podržavajući određene pojave, što je normalna i redovna praksa u SDABiH. Gospodin Bakir Izetbegović je na pomenutom sastanku dočekan i ispraćen kako i dolikuje njegovom ugledu u državi BiH i poziciji u SDABiH uz puno uvažavanje, što mogu potvrditi svi prisutni na sastanku’‘, kažu članovi Aktiva.

Na kraju naglašavaju da je njihovo djelovanje otvoreno, podržano i kontrolirano od velikog broja stranačkih aktivista iz cijelog Kantona Sarajevo, uz ocjenu da će se u bliskoj budućnosti pokazati da su sve insinuacije i negativne konotacije o njihovom djelovanju, koje dolaze od bilo koga, bile zlonamjerne i netačne.

Fena/Informer.ba