BiH Udarno Vijesti

Al Jazeera Balkan počinje sa radom u septembru

Televizija Al Jazeera za Balkan trebalo bi da počne sa radom u septembru i emitovat će program na lokalnim jezicima za gledaoce u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Al Jazeera Balkan bit će 23. program u okviru  Al Jazeera mreže, a osim na zemaljskom signalu u BiH, bit će dostupna kod glavnih kablovskih operatera u regionu, kao i na satelitu, saopšteno je iz iz pres službe  Al Jazeere.

Ova  televizija emitovat će program u visokoj (HD) rezoluciji, a koristiće postojeće resurse i materijale sa Al Jazeerenih kanala na arapskom i engleskom jeziku.

Glavni studio bit će u Sarajevu, a regionalni centri u Beogradu, Zagrebu i Skoplju. Televizija će imati dopisnike u Podgorici, Prištini, Mostaru i Banjoj Luci, kao i u Washingtonu, Londonu, Briselu, Berlinu, Beču, Moskvi, Istanbulu, Jerusalemu i Pekingu, a koristit će i mrežu od više od 70 stranih dopisništava koje Al Jazeera mreža ima širom svijeta.

Iz Al Jazeere za za Balkan saopštili su da trenutno imaju 90 zaposlenih, a da će naredne godine biti 170 zaposlenih.

Al Jazeera je pokrenuta 1996. godine kao prvi nezavisni arapski informativni kanal na svijetu. Mreža se danas sastoji od Al Jazeera kanala na arapskom i engleskom jeziku, Al Jazeera  dokumentarnog kanala, petnaest sportskih kanala, dječijeg programa, programa uživo.

 

Srna/Informer.ba