Svijet Udarno Vijesti

Al-Qaida zauzela jemenski grad Shaqru

Naoružani napadači Al-Qaide preuzeli su kontrolu u gradu Shaqra u regiji Abyan u kojoj vlada bezakonje, utvrdi džihadističke mreže u južnom Jemenu, rekli su lokalni zvaničnici u četvrtak.

Pripadnici Al-Qaide napali su položaje naoružanih pripadnika plemena kojima je bio cilj da odbrane grad i uspjeli su da ih otklone s tih pozicija bez ikakvog otpora“, rekli su zvaničnici za AFP.

Pripadnici plemena zajedno s vladinim snagama u ovoj samovladajućoj regiji istjerali su osumnjičene militante Al-Qaide iz Shaqre sredinom jula.

Grad je udaljen 35 kilometara istočno od Zinjibara – glavnog grada provincije koji je bio pod vlašću pripadnika Al-Qaide od kraja maja.

Militanti su pokušali da osvoje i okolna sela, nakon preuzimanja kontrole nad Shaqrom, ali su ih zaustavili plemenskih ljudi i izbili su sukobi.

Pripadnici plemena u Jemenu su u posljednjih nekoliko sedmica u konstantnim sukobima s pripadnicima Al-Qaide u Abyanu, posebno u Zinjibaru.

Vojska se bori protiv militanata koji sebe nazivaju Borci šerijata. Oni su zauzeli 25. mehanziovanu brigadu smještenu u Zinjibaru.

Pored Shaqre i Zinjibara islamisti vladaju i selom Jaar.

 

Fena/Informer.ba