Izdvojeno Svijet Vijesti

Alain Le Roy: Srebrenica je najveći propust snaga UN-a!

Odlazeći šef mirovnih snaga Ujedinjenih naroda poznatih i kao “plavi šljemoviAlain Le Roy kaže da među najveće propuste snaga UN-a 1990-ih ubraja događaje u Srebrenici.

Tu spadaju, kako kaže, i genocid u Ruandi i Somaliji, kada trupe UN-a nisu mogle ili nisu reagirale.

Bile su tri tragedije, tri greške, i od tada smo se strahovito promijenili“, rekao je francuski diplomat, koji krajem ove sedmice napušta ured u New Yorku, prenijela je agencija AFP.

Snage UN-a prije pet godina i sada ne mogu da se uporede, rekao je Le Roy, ukazavši da su se te snage u ogromnoj mjeri reformirale da bi postale više profesionalne snage.

Le Roy je ispričao da je komandantima UN snaga tada naredio da moraju ostati u svojim bazama iako su u opasnosti.

Za mene, ne može postojati sindrom Srebrenica. To je bio slučaj u Obali Slonovače, u Sudanu. U Darfuru bilo je momenata kada su mirovnjaci bili pod prijetnjama“, rekao je odlazeći šef mirovnjaka.

Da sam prihvatio evakuaciju, kredibilitet mirovne misije bio bi izgubljen. Svaki put rekao sam – ne. U svakom slučaju nije bilo lako“, naglasio je Le Roy.

Rastuća međunarodna nestabilnost i ekonomska kriza stavljaju pred mirovne snage UN-a mnogo veće zahtjeve iako one pokušavaju privesti kraju operacije, podvukao je šef 120.000 “plavih šljemova“.

UN želi obustaviti svoju operaciju u Istočnom Timoru iduće godine i početi s povlačenjem svojih snaga iz Liberije, Obale Slonovače i s Haitija, rekao je Le Roy i dodao da su mirovnjaci započeli i dvije nove misije – zajedno s vojskom Etiopije u sudanskoj nemirnoj regiji Abieji i u novoj državi Južnom Sudanu.

“Postoje i druge zemlje u koje možemo da budemo pozvani“, istakao je Le Roy, dodavši da je već u toku planiranje misije posmatračkih snaga u Libiji, ako se, ikad, postigne obustava vatre.

Le Roy je rekao da ima političara koji kažu ‘mi želimo da budemo suverena zemlja’ i hoće odlazak mirovnjaka, ali narod u opasnosti nikada neće reći ‘želimo da odete’, zaključio je Le Roy, prenio je Tanjug.

 

Fena/Informer.ba