Svijet Vijesti

Alarmantno: U Njemačkoj 11 žrtava smrtonosne bakterije

U Njemačkoj je u ponedjeljak umrla još jedna osoba zaražena enterohemoragičnom ešerihijom koli (EHEC), što je 11 žrtva te zaraze od sredine maja.

Kako su saopćile vlasti, prvi put je riječ o pacijentkinji iz Sjeverne Rajne-Vestfalije, odnosno izvan područja sjeverne Njemačke koje je najviše pogođeno zarazom.

Zdravstvene vlasti saopćile su da je do sada registrovano 1.200 slučajeva bolesti, kako potvrđenih, tako i onih kod kojih ljekari još nisu dali konačnu potvrdu da je riječ o zarazi EHEC bakterijom.

Od toga je kod oko 300 osoba bolest nastupila uz opasan hemolitičko-uremijski sindrom (HUS) koji je praćen razaranjem crvenih krvnih zrnaca i otkazivanjem funkcije bubrega.

Ljekari u bolnicama na sjeveru Njemačke ne isključuju mogućnost da će među odraslima zaraženim ešerihijom koli biti novih žrtava.

Iako je Institut za higijenu iz Hamburga prošle sedmice utvrdio da su krastavci uvezeni iz Španije bili zagađeni EHEC bakterijom, zdravstvene vlasti nisu još u potpunosti sigurne šta je stvarni uzročnik nezapamćeno brzog širenja zaraze, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

Informer.ba